29 godina od Hejsela

Na današnji dan 1985. godine dogodila se tragedija na stadionu Hejsel u Briselu kada je u poginulo 39 navijača Juventusa.

Fudbal 29.05.2014 | 16:14
29 godina od Hejsela

Tragedija se dogodila na finalnoj utakmici Kupa šampiona u kojoj su se sastali Juventus i Liverpul.

"Dana 29. maja 1985. godine 39 navijača je poginulo na Hejselu. Moje misli danas su sa svima koji su tog dana izgubili svoje voljene", napisao je danas predsednik FIFA Sep Blater na svom Tviter nalogu.

Sat vremena pre početka meča, velika grupa navijača engleskog tima preskočila je ogradu i upala na deo tribina gde su bili smeštene pristalice Juventusa.

U opštoj panici, navijači Juventusa su počeli da beže da bi na kraju stigli do betonskog zida, koji se pod pritiskom srušio.

Bilans nereda bio je - 39 navijača je izgubilo život, a više stotina je povredjeno.

Utakmica je i pored svega toga odigrana, a čelnici UEFA su odluku da se meč odigra, pravdali time da bi situacija bila još gora da se nije odigrala. Juventus je trijumfovao sa 1:0.

Iako je bilo navoda da su nerede izazvali navijači Juventusa koji su gadjali pristalice Liverpula kamenicama i bakljama, drugi su krivili lošu organizaciju utakmice, ali su kao glavni krivci, ipak, obeleženi navijači "crvenih".

Nakon tragedije na Hejselu UEFA je zabranila učešće engleskim klubovima u evropskim takmičenjima, a ta zabrana je ukinuta pet godina kasnije.

Komentari / 0

Ostavite komentar