Средства из аграрног буџета за санацију

Око 60 милиона КМ из аграрног буџета биће усмјерена на санацију штета од поплава и ревитализацију пољопривредне производње у Републици Српској, речено је данас на састанку министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стеве Мирјанића са представницима удружења пољопривредних произвођача.

Република Српска 29.05.2014 | 16:28
Средства из аграрног буџета за санацију

Савјетник министра пољопривреде Гордана Роквић истакла је да је, након поплава, неопходно редефинисати економску и аграрану политку, а посебно план расподјеле подстицајних средстава у овој години.

Она је навела да ће средства за санцију штета у пољопривреди бити обезбијеђена и од донатора и неких других неопходних мјера, те да ће бити увдена кредитна линија Инвестиционо-развојне банке са посебним
условима кредитирања за пољоприврдне субјекте страдале у поплавама.

"У наредних дан – два Влада Српске ће изаћи са планом санације штете у пољопривреди и привреди. Око 70.000 засијаних пољопривредних површина је било под водом и на њима је у највећем броју уништена
производња", рекла је новинарима Роквићева, напоменувши да ће у наредном периоду бити процјењена укупна штета.

Она је истакла да је неоходно обезбиједити подршку текућој производњи и оживљавању производње на подручјима страдалим у поплавама, те предузети мјере за даљи наставак и развој пољопривредне
производње.

"Потребно је ургентно и у роковима засијати уништене површине културама које могу да успију до краја сезоне. Према процјенама са терена око 35.000 хектара треба поново засијати, а неопходно је
обезбиједити репроматеријале за нову сјетву у првом реду сјемена кукуруза, трава дјетелина и поврћа", додала је Роквићева.

Према њеним ријечима, неопходан је и отпис годишње концесионе накнаде и закупнине за кориштење пољопривредног земљишта у својини Републике Српске.

"Потребно је повећати квоте за регресирани дизел, реконстурисати површине под заштићеним простором, као и отпис дуга за ђубриво. Потребна је набавка апарата и опреме за мужу за проузвођаче који су претрпјели штету", каже Роквићева.

Она је нагласила да је потребно узорковање и испитивање сточне хране и пољопривредног земљишта, обештећење за угинуле животиње, као и набавка сточне хране.

"Неопходан је подстицај производњи кабасте сточне хране у брдско-планинском подручју, односно свим слободним површинама у Српској. Потребна је подршка набавци механизације и алата за рад", прецизирала је Роквићева, напоменувши да је потребна подршка и јесењој сјетви.

Она је напоменула да је потребно проводити превентивне мјере заштите животиња.

"Неопходна је и подршка произвођачима воћа, обезбјеђење обртних средстава за заснивање и откуп домаћих пољопривредних производа, премија за произвдено и откупљено воће и поврће", рекла је Роквићева.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић оцијенио је да су штете, настале у поплавама, велике.

Он тврди да, упрокос томе, неће доћи до поскупљења хране у Српској.

Маринковић је изразио задовољство, мјерама за санацију штете, које је предложило Министарство пољопривреде.

Коментари / 0

Оставите коментар