Sredstva iz agrarnog budžeta za sanaciju

Oko 60 miliona KM iz agrarnog budžeta biće usmjerena na sanaciju šteta od poplava i revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj, rečeno je danas na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Steve Mirjanića sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Republika Srpska 29.05.2014 | 16:28
Sredstva iz agrarnog budžeta za sanaciju

Savjetnik ministra poljoprivrede Gordana Rokvić istakla je da je, nakon poplava, neophodno redefinisati ekonomsku i agraranu politku, a posebno plan raspodjele podsticajnih sredstava u ovoj godini.

Ona je navela da će sredstva za sanciju šteta u poljoprivredi biti obezbijeđena i od donatora i nekih drugih neophodnih mjera, te da će biti uvdena kreditna linija Investiciono-razvojne banke sa posebnim
uslovima kreditiranja za poljoprivrdne subjekte stradale u poplavama.

"U narednih dan – dva Vlada Srpske će izaći sa planom sanacije štete u poljoprivredi i privredi. Oko 70.000 zasijanih poljoprivrednih površina je bilo pod vodom i na njima je u najvećem broju uništena
proizvodnja", rekla je novinarima Rokvićeva, napomenuvši da će u narednom periodu biti procjenjena ukupna šteta.

Ona je istakla da je neohodno obezbijediti podršku tekućoj proizvodnji i oživljavanju proizvodnje na područjima stradalim u poplavama, te preduzeti mjere za dalji nastavak i razvoj poljoprivredne
proizvodnje.

"Potrebno je urgentno i u rokovima zasijati uništene površine kulturama koje mogu da uspiju do kraja sezone. Prema procjenama sa terena oko 35.000 hektara treba ponovo zasijati, a neophodno je
obezbijediti repromaterijale za novu sjetvu u prvom redu sjemena kukuruza, trava djetelina i povrća", dodala je Rokvićeva.

Prema njenim riječima, neophodan je i otpis godišnje koncesione naknade i zakupnine za korištenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske.

"Potrebno je povećati kvote za regresirani dizel, rekonsturisati površine pod zaštićenim prostorom, kao i otpis duga za đubrivo. Potrebna je nabavka aparata i opreme za mužu za prouzvođače koji su pretrpjeli štetu", kaže Rokvićeva.

Ona je naglasila da je potrebno uzorkovanje i ispitivanje stočne hrane i poljoprivrednog zemljišta, obeštećenje za uginule životinje, kao i nabavka stočne hrane.

"Neophodan je podsticaj proizvodnji kabaste stočne hrane u brdsko-planinskom području, odnosno svim slobodnim površinama u Srpskoj. Potrebna je podrška nabavci mehanizacije i alata za rad", precizirala je Rokvićeva, napomenuvši da je potrebna podrška i jesenjoj sjetvi.

Ona je napomenula da je potrebno provoditi preventivne mjere zaštite životinja.

"Neophodna je i podrška proizvođačima voća, obezbjeđenje obrtnih sredstava za zasnivanje i otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda, premija za proizvdeno i otkupljeno voće i povrće", rekla je Rokvićeva.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković ocijenio je da su štete, nastale u poplavama, velike.

On tvrdi da, uprokos tome, neće doći do poskupljenja hrane u Srpskoj.

Marinković je izrazio zadovoljstvo, mjerama za sanaciju štete, koje je predložilo Ministarstvo poljoprivrede.

Komentari / 0

Ostavite komentar