Односи Словеније и Србије одлични

Председници Србије и Словеније Томислав Николић и Борут Пахор сагласили су се данас да су политички односи две земље узорни, да нема отворених питања, а да економски тек треба да добију нови залет, а Пахор је пренео спремност Словеније да помогне Србији на путу ка ЕУ.

Србија 29.05.2014 | 14:49
Односи Словеније и Србије одлични


"Односи су одлични, отварамо ново поглавље у којем желимо да политички односи остану узорни, а да економски добију нови залет", рекао је Пахор на заједничкој конференцији за новинаре са Николићем.


На питање Тањуга да ли у односима две државе постоје отворена питања и да ли је о томе било речи на састанку, Николић је одговорио да у односима између Србије и Словеније не постоје отворена питања.

"Причали смо шта нас је у прошлости раздвајало, ми се не слажемо са признавањем Косова од стране  Словеније, они можда са нама око питања увођења санкција Русији због Украјине, али то не може да утиче на наше односе", рекао је Николић.

Он је нагласио да је свако овлашћен да самостално води своју политику."Мислим да ништа не може да помути добре односе, а онај ко живи у прошлости, тај не би причао ни са рођеном мајком ни оцем", рекао је Николић.

Потврдивши да отворена питања која би евентуално спречавала развој билатералних односа не постоје Пахор је поручио да је Словенија велики савезник Србије на њеном европском путу и отворено настоји да Србија што пре отвори преговарачка поглавља са Бриселом.

Николић је рекао да је Словенија обећала потпуну помоћ Србији кад је реч о приступању земље ЕУ и то се односи и на економску, техничку и саветодавну помоћ.Николић је захвалио на, како је рекао, најбржој могућој реакцији Словеније у пружању безрезервне подршке када су Србију задесиле поплаве.

"Пахор је телефонским позивом понудио безрезервну подршку у спасавању људи и ми смо ту помоћ прихватили широм отвореног срца", рекао је председник Србије.

Пахор је изразио саучешће породицама настрадалих нагласивши да ће Словенија и словеначки народ помагати колико то буду могли.

 

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ненад

29.05.2014 12:59

Односи одлични?! У питању је гротексни сарказам. Аустроугарски коњушари, које смо у два рата ослобађали, послали су нам у Србију м117 лимених ковчега са голобрадим младићима војницима ЈНА. Јанез Јанша и Јелко кацин су издали команду да се пуца у леђа младићима након што је језуитска ЈНА наредила повлачење из Словеније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган.дј

29.05.2014 16:03

Ста ми хоцемо ниста нам не одговара. Цовјек досао у посјету послао људе да помогну у поплавама . У Словени јако пуно ради наси људи пустимо ту историју ма и ми нисмо златни

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

29.05.2014 16:42

Овај цовек је управу.

ОДГОВОРИТЕ