Сноуден жели да се врати у Америку

Одбегли амерички обавештајац Едвард Сноуден рекао је да жели да се врати кући, док је бранио објављивање тајних америчких обавештајних података, истичући да му кршење уставних права није оставило други избор.

Свијет 29.05.2014 | 15:24
Сноуден жели да се врати у Америку


"Ако бих отишао било где у свету,отишао бих кући", рекао је Сноуден скоро годину дана након што је обелоданио податке о америчком надзору телефона и интернет компанија широм света, укључујући Европу.Прошле године, он је проследио велики број тајних докумената НСА новинским кућама, међу којима су најистакнутији били Вашингтон пост и Гардијан, подсетио је АФП.

Између осталог, документа су показала детаљну праксу НСА прикупљања података о милионима телефонских позива у САД и широм света а такође се сазнало да агенција надгледа стране лидере. Открића су изазвала дебату у САД о сврсисходној улози НСА и у којој мери треба да се спроводи тако широки надзор.

"Од првог дана, рекао сам да ово радим да би служио својој држави. Без обзира да ли постоји могућност за амнестију или помиловање, то јавност треба да одлучи", рекао је Сноуден у интервјуу Ен-Б-Си (НБЦ), првом за неки амерички медиј од избијања скандала почетком јула прошле године.Сноуден се бранио од оптужби америцке администрације да је хакер и издајник који је угрожио животе откривањем размера шпијунског програма НСА.

"Ситуација је одредила потребу да то буде речено јавности. Знате, Устав САД је био прекршен у великој мери", рекао је он и додао: "Како се може рећи да је то нанело штету земљи кад су, као последица тога, три огранка владе извршила реформе?"Сноуден је рекао и да је прошао кроз "обуку за шпијуна" и радио као тајни агент у иностранству за ЦИА.Он је такође оптужио САД да су га приморале да избегне у Русију.

"Реалност је да никада нисам намеравао да завршим у Русији. Имао сам резервисан лет за Кубу на путу ка Латинској Америци а заустављен сам јер је влада САД одлучила да поништи мој пасош и блокира ме на московском аеродрому", рекао је Сноуден.

Он је додао да откад је добио азил у Русији није имао никаквог контакта са руским председником Владимиром Путином, демантујући да га плаћа руска влада.Признао је да му недостаје породица, колеге и посао, тврђећи да је патриота који још увек служи америчкој влади."Понекад да би уради праву ствар мораш да прекршис закон", констатовао је Сноуден.

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је јуче да Едвард Сноуден треба да се врати кући.Ако Сноуден жели да се врати у Сједињене Државе ми га можемо "имати на лету већ данас", рекао је Кери.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мрки

29.05.2014 13:43

Yес сир Кери, тодаy он тхе флигхт, анд томорроw ат Гуантанамо

ОДГОВОРИТЕ