Snouden želi da se vrati u Ameriku

Odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden rekao je da želi da se vrati kući, dok je branio objavljivanje tajnih američkih obaveštajnih podataka, ističući da mu kršenje ustavnih prava nije ostavilo drugi izbor.

Svijet 29.05.2014 | 15:24
Snouden želi da se vrati u Ameriku


"Ako bih otišao bilo gde u svetu,otišao bih kući", rekao je Snouden skoro godinu dana nakon što je obelodanio podatke o američkom nadzoru telefona i internet kompanija širom sveta, uključujući Evropu.Prošle godine, on je prosledio veliki broj tajnih dokumenata NSA novinskim kućama, među kojima su najistaknutiji bili Vašington post i Gardijan, podsetio je AFP.

Između ostalog, dokumenta su pokazala detaljnu praksu NSA prikupljanja podataka o milionima telefonskih poziva u SAD i širom sveta a takođe se saznalo da agencija nadgleda strane lidere. Otkrića su izazvala debatu u SAD o svrsishodnoj ulozi NSA i u kojoj meri treba da se sprovodi tako široki nadzor.

"Od prvog dana, rekao sam da ovo radim da bi služio svojoj državi. Bez obzira da li postoji mogućnost za amnestiju ili pomilovanje, to javnost treba da odluči", rekao je Snouden u intervjuu En-B-Si (NBC), prvom za neki američki medij od izbijanja skandala početkom jula prošle godine.Snouden se branio od optužbi americke administracije da je haker i izdajnik koji je ugrožio živote otkrivanjem razmera špijunskog programa NSA.

"Situacija je odredila potrebu da to bude rečeno javnosti. Znate, Ustav SAD je bio prekršen u velikoj meri", rekao je on i dodao: "Kako se može reći da je to nanelo štetu zemlji kad su, kao posledica toga, tri ogranka vlade izvršila reforme?"Snouden je rekao i da je prošao kroz "obuku za špijuna" i radio kao tajni agent u inostranstvu za CIA.On je takođe optužio SAD da su ga primorale da izbegne u Rusiju.

"Realnost je da nikada nisam nameravao da završim u Rusiji. Imao sam rezervisan let za Kubu na putu ka Latinskoj Americi a zaustavljen sam jer je vlada SAD odlučila da poništi moj pasoš i blokira me na moskovskom aerodromu", rekao je Snouden.

On je dodao da otkad je dobio azil u Rusiji nije imao nikakvog kontakta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, demantujući da ga plaća ruska vlada.Priznao je da mu nedostaje porodica, kolege i posao, tvrđeći da je patriota koji još uvek služi američkoj vladi."Ponekad da bi uradi pravu stvar moraš da prekršis zakon", konstatovao je Snouden.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je juče da Edvard Snouden treba da se vrati kući.Ako Snouden želi da se vrati u Sjedinjene Države mi ga možemo "imati na letu već danas", rekao je Keri.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mrki

29.05.2014 13:43

Yes sir Keri, today on the flight, and tomorrow at Guantanamo

ODGOVORITE