У Бијељини се ради по прописима

Стање на подручју Бијељине и даље се нормализује, Дашнички насип је стабилан, водостај Саве има тренд опадања и јуче је опао за додатних двадесет центиметара.

Република Српска 29.05.2014 | 22:51
У Бијељини се ради по прописима

У заплављеним подручјима Бијељине још има заостале угинуле стоке тако да је епидемиолошка ситуација и даље несигурна.

“Јуче је прикупљено 5,3 тоне угинулих животиња и 500 тона чврстог отпада. Данас нам стиже испомоћ из Источног Сарајева на прикупљању кабастог смећа, те ће у наредним данима на овим пословима радити укупно 25 камиона”, изјавио је комадант Штаба за ванредне ситуације Мићо Мићић.

Тимови Дома здравља и Института за јавно здравство извршили су дезинфекцију на 7000 поплављених стамбених објеката. Ове активности се настављају, као и дезинфекција објеката за стоку на чему раде ветеринарски тимови. Највећи број захтјева упућен од стране грађана односи се на црпање воде, како у подрумима, тако и на терену гдје су формирани ткз, водени џепови.

На овим пословима ради више екипа из Турске, Словеније, Горажда, заједно са ватрогасцима из Бијељине.

Њима ће се данас придужити и јединица из Италије. Поред редовних активности, данас ће бити извршене  припреме за оспособљавање граничног прелаза Рача.

“Мислим да ћемо успјети у току дана да оспособимо пут за Рачу. Наредили смо “Путевима РС” и Агенцији за воде РС да изврше инспекцију ове дионице, након чега ће бити урађена дезинфекција. Очекујемо да ће гранични прелаз Рача данас бити пуштен у функцију", рекао је Мићић на прес конференцији.

У Бијељину је јуче стигло 13 шлепера помоћи - хране, воде и хигијенских пакета, који ће бити подијељени по пунктовима, рекао је Мићић и демантовао коментар председника РС да се у Бијељини помоћ дијели са заставом СДС-а.

“Умјесто да нам шаљу помоћ из Бањалуке, они нам шаљу силне инспекције”, рекао је Мићић и додао да су оне показале да се све ради у складу са законом и прописима.


“Они иду по принципу држите лопова. Они причају како ми  страначки дијелимо хуманитарну помоћ, а ми дијелимо редом. А они имају посебан Штаб у Бијељини, посебан магацин и народни посланици дијеле помоћ само својим члановима са партијским књижицама, тврди Мићић.

У наредном периоду биће потребан велики број сушилица и намјештаја за становништво које се буде враћало у своја домаћинства, речено је на прес конференцији Штаба за ванредне ситуације. Комисија за утврђивање штете до сада пописала 2037 стамбених објеката у које је вода ушла. За оне код којих буде утврђена тотална штета биће пронађен привремени смјештај.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

аполитицан

29.05.2014 14:37

Мозе ли код нас иста без политике?

ОДГОВОРИТЕ