U Bijeljini se radi po propisima

Stanje na području Bijeljine i dalje se normalizuje, Dašnički nasip je stabilan, vodostaj Save ima trend opadanja i juče je opao za dodatnih dvadeset centimetara.

Republika Srpska 29.05.2014 | 22:51
U Bijeljini se radi po propisima

U zaplavljenim područjima Bijeljine još ima zaostale uginule stoke tako da je epidemiološka situacija i dalje nesigurna.

“Juče je prikupljeno 5,3 tone uginulih životinja i 500 tona čvrstog otpada. Danas nam stiže ispomoć iz Istočnog Sarajeva na prikupljanju kabastog smeća, te će u narednim danima na ovim poslovima raditi ukupno 25 kamiona”, izjavio je komadant Štaba za vanredne situacije Mićo Mićić.

Timovi Doma zdravlja i Instituta za javno zdravstvo izvršili su dezinfekciju na 7000 poplavljenih stambenih objekata. Ove aktivnosti se nastavljaju, kao i dezinfekcija objekata za stoku na čemu rade veterinarski timovi. Najveći broj zahtjeva upućen od strane građana odnosi se na crpanje vode, kako u podrumima, tako i na terenu gdje su formirani tkz, vodeni džepovi.

Na ovim poslovima radi više ekipa iz Turske, Slovenije, Goražda, zajedno sa vatrogascima iz Bijeljine.

Njima će se danas pridužiti i jedinica iz Italije. Pored redovnih aktivnosti, danas će biti izvršene  pripreme za osposobljavanje graničnog prelaza Rača.

“Mislim da ćemo uspjeti u toku dana da osposobimo put za Raču. Naredili smo “Putevima RS” i Agenciji za vode RS da izvrše inspekciju ove dionice, nakon čega će biti urađena dezinfekcija. Očekujemo da će granični prelaz Rača danas biti pušten u funkciju", rekao je Mićić na pres konferenciji.

U Bijeljinu je juče stiglo 13 šlepera pomoći - hrane, vode i higijenskih paketa, koji će biti podijeljeni po punktovima, rekao je Mićić i demantovao komentar predsednika RS da se u Bijeljini pomoć dijeli sa zastavom SDS-a.

“Umjesto da nam šalju pomoć iz Banjaluke, oni nam šalju silne inspekcije”, rekao je Mićić i dodao da su one pokazale da se sve radi u skladu sa zakonom i propisima.


“Oni idu po principu držite lopova. Oni pričaju kako mi  stranački dijelimo humanitarnu pomoć, a mi dijelimo redom. A oni imaju poseban Štab u Bijeljini, poseban magacin i narodni poslanici dijele pomoć samo svojim članovima sa partijskim knjižicama, tvrdi Mićić.

U narednom periodu biće potreban veliki broj sušilica i namještaja za stanovništvo koje se bude vraćalo u svoja domaćinstva, rečeno je na pres konferenciji Štaba za vanredne situacije. Komisija za utvrđivanje štete do sada popisala 2037 stambenih objekata u koje je voda ušla. Za one kod kojih bude utvrđena totalna šteta biće pronađen privremeni smještaj.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

apolitican

29.05.2014 14:37

Moze li kod nas ista bez politike?

ODGOVORITE