У Добоју регистрована 63 клизишта

На подручју града Добоја регистрована су 63 клизишта од којих 20 представљају потенцијалну опасност у скорије вријеме.

Република Српска 29.05.2014 | 12:05
У Добоју регистрована 63 клизишта

Три породице су исељене, двије из насеља Гаврићи и једна из Мјесне заједнице Церовица са једанаест становника, који су смјештени код родбине, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите.

Наставља се чишћење стамбених јединица и објеката, њихова дезинфекција, одвоз отпада са улица, као и угинулих животиња по пријавама грађана. Вода из водоводне мреже још није за пиће. На овом подручју тренутно су најпотребније пелене, храна за бебе, пумпе за испумпавање воде, санитетске маске и рукавице, средства за дезинфекцију, детерџент за веш, као и основни намјештај, бијела техника и постељина.

У Шамцу се вода из градских насеља која су поплављена постепено повлачи, тако да је синоћ дубина воде била око 50 центиметара. У потопљеним насељима налази се око 360 стамбених јединица. У појединим дијеловима општине још се проналазе лешеви угинуле стоке који се уклањају и одвозе на предвиђена мјеста.

Тимови и екипе из Њемачке, Пољске и Данске ангожавни су на испумпавању воде, а Французи на пречишћавању воде. Већи број клизишта на подручју Шековића и даље угрожавају око десет стамбених објеката из којих је евакуисано 20 лица.

У прекиду су и даље некатегорисани путни правци према засеоцима Лукићи и Мајдан. На подручјима општина Братунац, Власеница, Зворник, Лопаре, Милићи, Осмаци и Угљевик велики проблем представљају бројна клизишта која угрожавају стамбене објекте, локалне и некатегорисане путеве, комуналну инфраструктуру и ПТТ комуникације.

Број клизишта се стално повећава, а из непосредно угрожених објеката становништво је евакуисано. У општини Доњи Жабар вода се постепено повлачи са простора Лончара, насеље Дријен. У току јучерашњег дана извршена је дезинфекција објеката из којих се повукла вода и уклоњен је кабасти отпад.

Још је поплављено око 260 стамбених објеката. У колективном смјештају налази се 55 становника. Нова клизишта појављују се и на подручју општине Модрича.

 

Коментари / 0

Оставите коментар