U Doboju registrovana 63 klizišta

Na području grada Doboja registrovana su 63 klizišta od kojih 20 predstavljaju potencijalnu opasnost u skorije vrijeme.

Republika Srpska 29.05.2014 | 12:05
U Doboju registrovana 63 klizišta

Tri porodice su iseljene, dvije iz naselja Gavrići i jedna iz Mjesne zajednice Cerovica sa jedanaest stanovnika, koji su smješteni kod rodbine, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Nastavlja se čišćenje stambenih jedinica i objekata, njihova dezinfekcija, odvoz otpada sa ulica, kao i uginulih životinja po prijavama građana. Voda iz vodovodne mreže još nije za piće. Na ovom području trenutno su najpotrebnije pelene, hrana za bebe, pumpe za ispumpavanje vode, sanitetske maske i rukavice, sredstva za dezinfekciju, deterdžent za veš, kao i osnovni namještaj, bijela tehnika i posteljina.

U Šamcu se voda iz gradskih naselja koja su poplavljena postepeno povlači, tako da je sinoć dubina vode bila oko 50 centimetara. U potopljenim naseljima nalazi se oko 360 stambenih jedinica. U pojedinim dijelovima opštine još se pronalaze leševi uginule stoke koji se uklanjaju i odvoze na predviđena mjesta.

Timovi i ekipe iz NJemačke, Poljske i Danske angožavni su na ispumpavanju vode, a Francuzi na prečišćavanju vode. Veći broj klizišta na području Šekovića i dalje ugrožavaju oko deset stambenih objekata iz kojih je evakuisano 20 lica.

U prekidu su i dalje nekategorisani putni pravci prema zaseocima Lukići i Majdan. Na područjima opština Bratunac, Vlasenica, Zvornik, Lopare, Milići, Osmaci i Ugljevik veliki problem predstavljaju brojna klizišta koja ugrožavaju stambene objekte, lokalne i nekategorisane puteve, komunalnu infrastrukturu i PTT komunikacije.

Broj klizišta se stalno povećava, a iz neposredno ugroženih objekata stanovništvo je evakuisano. U opštini Donji Žabar voda se postepeno povlači sa prostora Lončara, naselje Drijen. U toku jučerašnjeg dana izvršena je dezinfekcija objekata iz kojih se povukla voda i uklonjen je kabasti otpad.

Još je poplavljeno oko 260 stambenih objekata. U kolektivnom smještaju nalazi se 55 stanovnika. Nova klizišta pojavljuju se i na području opštine Modriča.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar