Због поплава упитне екскурзије

Због поплава, лоше путне инфраструктуре и сложене епидемиолошке ситуације како у земљи, тако и у региону, родитељи основаца страхују за безбједност своје дјеце поводом планираних екскурзија, а које би требало да буду спроведене у наредних неколико седмица.

Република Српска 29.05.2014 | 11:14
Због поплава упитне екскурзије

С обзиром на то да је Министарство просвјете и културе РС по овом питању одлуку препустило школама, наставничким вијећима и родитељима, у већини школа нашли су се у дилеми да ли дјеца треба да путују или не.

Тако је у бањалучкој Основној школи "Иво Андрић" након дуге полемике ипак одлучено да екскурзију у Србију, која је била планирана од 9. до 13. јуна, реализују у септембру.

Овој одлуци претходио је изражени страх родитеља за безбједност њихових потомака.

"Правилник каже да ако 80 одсто од укупног броја ученика у једном одјељењу одустане, екскурзија може бити одгођена за септембар", изјавила је Жељка Опачић, директор ове школе.

Према њеним ријечима, одговорност школе најбоље се видјела приликом недавне посјете Јахорини, гдје су у ванредној ситуацији и земљи захваћеној поплавама сва дјеца жива и здрава дошла кући.

И у Основној школи "Петар Петровић Његош", такође из Бањалуке, одлучили су да због ситуације у земљи и региону екскурзију помјере за септембар.

"Сматрали смо да је тако најбоље, јер су и родитељи за то били, а све што је било планирано сада реализоваћемо у септембру", казала је Ђорђа Грајић, директор школе.

Са друге стране, одгађања неће бити у школи "Станко Ракита", чији ће ученици од 2. до 6. јуна боравити у Црној Гори, док је у школи "Георги Стојков Раковски" екскурзија реализована од 12. до 16. маја.

Душан Мишљеновић, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, казао је како су планиране екскурзије централној и јужној Србији у најмању руку упитне, те како би их можда требало одгодити за септембар.

"Агенције би требало да воде рачуна да се ради о ванредној ситуацији и апелујем на њих да се у раду руководе у складу с тим", казао је Мишљеновић.

На питање ко би био одговоран да се у оваквим околностима дјеци нешто деси, он је одговорио како би то били и родитељи, који дозвољавају дјетету да иде, као и агенција и сама школа.

И у бијељинским основним школама још се не зна да ли ће путовати или не, с обзиром на то да велики број школа због поплава није ни радио.

"Није донесена коначна одлука, воде се састанци са родитељима и када се они изјасне биће јасно да ли ће се ићи", казао је Драгорад Васић, предсједник Актива директора основних школа регије Бијељина.

У Институту за јавно здравство су нам рекли како по питању епидемиолошке ситуације дјеца могу путовати, али уз мјере предострожности које се односе прије свега на храну, воду и личну хигијену.

Из Ауто-мото савеза (АМС) РС  напомињу да су одласци на екскурзије ствар одлуке школе, родитеља и ресорног министарства, али да у обзир треба узети стање путева и инфраструктуре.

"Мора се водити рачуна о путним правцима којима се путује због великог броја активираних одрона и клизишта. Потребно је пратити и метеоролошку ситуацију, пошто је вријеме нестабилно, и зато апелујемо да се вози с великим опрезом, а да се вожња прилагоди условима на путу", поручили су из АМС-а.

У другим агенцијама које смо јуче прозвали казали су како углавном није било одгађања путовања те да су педагози и социолози, поготово за дјецу из поплављених подручја, сматрали да је најбоље да се привремено склоне.

Коментари / 0

Оставите коментар