Zbog poplava upitne ekskurzije

Zbog poplava, loše putne infrastrukture i složene epidemiološke situacije kako u zemlji, tako i u regionu, roditelji osnovaca strahuju za bezbjednost svoje djece povodom planiranih ekskurzija, a koje bi trebalo da budu sprovedene u narednih nekoliko sedmica.

Republika Srpska 29.05.2014 | 11:14
Zbog poplava upitne ekskurzije

S obzirom na to da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS po ovom pitanju odluku prepustilo školama, nastavničkim vijećima i roditeljima, u većini škola našli su se u dilemi da li djeca treba da putuju ili ne.

Tako je u banjalučkoj Osnovnoj školi "Ivo Andrić" nakon duge polemike ipak odlučeno da ekskurziju u Srbiju, koja je bila planirana od 9. do 13. juna, realizuju u septembru.

Ovoj odluci prethodio je izraženi strah roditelja za bezbjednost njihovih potomaka.

"Pravilnik kaže da ako 80 odsto od ukupnog broja učenika u jednom odjeljenju odustane, ekskurzija može biti odgođena za septembar", izjavila je Željka Opačić, direktor ove škole.

Prema njenim riječima, odgovornost škole najbolje se vidjela prilikom nedavne posjete Jahorini, gdje su u vanrednoj situaciji i zemlji zahvaćenoj poplavama sva djeca živa i zdrava došla kući.

I u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš", takođe iz Banjaluke, odlučili su da zbog situacije u zemlji i regionu ekskurziju pomjere za septembar.

"Smatrali smo da je tako najbolje, jer su i roditelji za to bili, a sve što je bilo planirano sada realizovaćemo u septembru", kazala je Đorđa Grajić, direktor škole.

Sa druge strane, odgađanja neće biti u školi "Stanko Rakita", čiji će učenici od 2. do 6. juna boraviti u Crnoj Gori, dok je u školi "Georgi Stojkov Rakovski" ekskurzija realizovana od 12. do 16. maja.

Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je kako su planirane ekskurzije centralnoj i južnoj Srbiji u najmanju ruku upitne, te kako bi ih možda trebalo odgoditi za septembar.

"Agencije bi trebalo da vode računa da se radi o vanrednoj situaciji i apelujem na njih da se u radu rukovode u skladu s tim", kazao je Mišljenović.

Na pitanje ko bi bio odgovoran da se u ovakvim okolnostima djeci nešto desi, on je odgovorio kako bi to bili i roditelji, koji dozvoljavaju djetetu da ide, kao i agencija i sama škola.

I u bijeljinskim osnovnim školama još se ne zna da li će putovati ili ne, s obzirom na to da veliki broj škola zbog poplava nije ni radio.

"Nije donesena konačna odluka, vode se sastanci sa roditeljima i kada se oni izjasne biće jasno da li će se ići", kazao je Dragorad Vasić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina.

U Institutu za javno zdravstvo su nam rekli kako po pitanju epidemiološke situacije djeca mogu putovati, ali uz mjere predostrožnosti koje se odnose prije svega na hranu, vodu i ličnu higijenu.

Iz Auto-moto saveza (AMS) RS  napominju da su odlasci na ekskurzije stvar odluke škole, roditelja i resornog ministarstva, ali da u obzir treba uzeti stanje puteva i infrastrukture.

"Mora se voditi računa o putnim pravcima kojima se putuje zbog velikog broja aktiviranih odrona i klizišta. Potrebno je pratiti i meteorološku situaciju, pošto je vrijeme nestabilno, i zato apelujemo da se vozi s velikim oprezom, a da se vožnja prilagodi uslovima na putu", poručili su iz AMS-a.

U drugim agencijama koje smo juče prozvali kazali su kako uglavnom nije bilo odgađanja putovanja te da su pedagozi i sociolozi, pogotovo za djecu iz poplavljenih područja, smatrali da je najbolje da se privremeno sklone.

Komentari / 0

Ostavite komentar