Није била могућа боља одбрана од поплава

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да није била могућа стабилнија одбрана од поплава, те да је задовољан радом институција Српске у тешким условима.

Република Српска 29.05.2014 | 11:01
Није била могућа боља одбрана од поплава

"Поплаве су дошле изненада и није била могућа нека стабилнија одбрана од оне коју смо пружили. За само један дан пало је кише колико за шест до осам мјесеци и то је био страшан притисак који нису могла издржати ријечна корита, насипи и системи одбране", рекао је Додик.

Он је за "Нови печат" оцијенио да су причињене штете огромних размјера и да ће битно утицати на будући статус и развој Српске.

"Сада је важно да изађемо са јасним планом шта и како учинити. Као прво, требало би обезбиједити једнократну помоћ онима у чије стамбене објекте је ушла вода, јер први задатак је обезбиједити да људи имају гдје да бораве", додао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да мора бити обновљена инфраструктура, која је значајно уништена, као и да се мора помоћи привреди.

"Проблем у Шамцу је огроман, јер је све однесено. И канализација и одводи су зачепљени, јер се огромна количина муља слегла и зачепила одводе. Требаће нам много времена и простора да то све оспособимо", каже Додик.

Он је истакао да је потребно направити процјену за помоћ привреди. "Пружићемо помоћ и привредницима да оживе производњу. Многима су настрадали, не само погони, већ и репроматеријал, па чак и готови производи", подсјетио је Додик.

Он је напоменуо да ће бити формиран и фонд солидарности, који ће имати своје изворе финансирања.

"Он би могао функционисати и више од седам година, с обзиром на обим штета које су причињене", појаснио је Додик.

Предсједник Српске је навео да ће морати да буде активиран и Гарантни фонд Републике Српске.

"Вјероватно ћемо увести и додатни порез на плате запослених, који ће се звати солидарни порез и биће дио трајних прихода поменутог фонда солидарности. Када помогнемо у стамбеном збрињавању, почећемо с улагањима у привреду, инфраструктуру и пољопривреду", рекао је Додик.

Он је напоменуо да ће бити направљене и процјене нових одбрамбених система, на бази садашњих односа - ове посљедње поплаве и онога што је она учинила.

"Морамо прилагодити све наше планове на нове системе одбране. То је посао који ће морати бити рађен годинама, можда и деценијама", нагласио је предсједник Српске.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

сањин

29.05.2014 09:07

цуј га мајке ти опет порез на порез на моју плату од 590 км вец ми узимају око 120 марака за порезе, а овај додик и његови порези су гори и од поплаве и клизиста и невремена и вулкана све заједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

29.05.2014 09:24

Па ви СНСД све мозете увијек тако и говорите... Како сад одједноим несто нисте могли... Мозда да сваке године реферндум заказете са питањем: Хоцете ли ове године да вас заститимо или нецете? Ви нисте уопсте странка народа, а нити улице... Овако се понасају цланови нити једне стране у свијету, па цак ни у тоталинарним системима... Бозе ме сацувај вас из СНСД-а циме се слузите. Могло се застити... Врло једноставно... Да сте напокон ви из власти у РС, ФБиХ и БиХ одлуцили да одузете аутомобиле на царини или у крадјама продате на аукцији а средства усмјерите на одбрану од разних непогода, не само поплава... Немате памети дузе од, од носа.. Како вас није стид да поредите уредјење са свајцарским или ко зна којим... Те неким мапама путева и бла бла бла.... Радите као сав нормалан свијет, без лази и непрестаног правдања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

29.05.2014 09:25

Добро ако није могла бити боља одбрана ,онда ајде дај мало боље се ангажуј сад и помози овом народу сто је остао без ичега , немој му дават цркавицу од 5 000км и то у ваучерима ...АЛИ СВЕ СЕ БОЈИМ ДА И ОВО НЕЋЕ ДОБИТИ БАШ СВИ ,НАЖАЛОСТ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислилац

29.05.2014 09:28

Која богати одбрана...Па зар смо имали икакву одбрану јер све сто је наисло то је и просло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

29.05.2014 09:31

О, Бозе има ли те? Планови,улагања, порези у наредним годинама, па ста сте урадили прије поплава? Сви су радили ста су требали,нико није крив!?У Србији испитују нацелнике неких опстина, а код нас један дан једна прица други дан друга. Гдје су цамци, цизме, пумпе... Појела маца!!! Али сви су радили постено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош983

29.05.2014 09:37

Да сте испунили сто сте рекли 2010 год. било би другације. Но медјутим, посто сте Ви навикли да дајете само лазна обецања, сасвим сам сигуран да је и ово и све друго сто казете једна велика лаз и играње са народом. Од Вас нам помоци нема, нити је кад било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војковићи

29.05.2014 10:10

Стојиш на клизишту. Великом клизишту..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈованБЛ

29.05.2014 10:16

Могло је боље Миле само да си хтио! Сада нам је најнеопходнија одбрана од неспособне власти РС! Оставке ХИТНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јузно Воце

29.05.2014 10:27

Класицну БАНАНА ДРЗАВУ СИ НАПРАВИО! Сигурно иде сада пар тендера за кумовске фирме у циљу ,,обнове" инфраструктуре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

29.05.2014 11:32

Опет небулозе. Зашто није направљен насип на Дрини који су требали (обећали) бити направљени још 2010-те и прочистити канале око Дрине и Саве. Нису се могле избјећи, али би биле бар 30% мање. На крају је то морало становништво, само у невољи урадили једни дијелом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

29.05.2014 12:13

Не уводи нове порезе. То це угасити многе привредне субјекте. Све је на издисају.Ко је отимао од дрзаве нека сада врати новац.Смањити будјетни систем.Довести стране инвеститоре и запослити настрадали народ. Цивилну заститу распустити формирати нову.Запослене у робним резервама процесуирати а све отпустити. Неспособни су као и министри који су били њихови надлезни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

29.05.2014 13:23

Сва твоја прица се своди на ону: Трла баба лан, да је продје дан. Миле процитан си ни једна ти висе не пије воде види се да си уморан од политике па само трабуњас да примијетимо да си јос ту. Узми годисњи мјесец дана и одмори се мало богати да те овај јадни народ не слуса мозда би послије одмора донио несто ново до сада те је јадно и залосно слусати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

видовита Ванга

29.05.2014 13:28

Као прво, требало би палату владе РС продати и из ње саградити насипе за одбрану од поплава!Али касно! РС је потонула , нема више ништа: само јад и јад, и јад... Можда ипак палата владе РС послужи, као стамбено склониште свим бескучницаима РС, које вода поплавила...... јер ако нема нема државе РС, не треба ни палача....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Резпо

29.05.2014 14:50

Кад повецају порез, онда ми се не исплати отици до банке по "плату". Цак цу морати и донирити коју марку. Сјетим се Надреалиста и руководства оног рудника. Е иста нам је ситуација. 'Ајмо народе јос да платимо да јадним робовласницима буде лаксе... :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

јагода б.

30.05.2014 06:21

Нико није коментарисао емисију на Атв прије неко вече, кад директор Вода РС Анђелић након питања да ли се осјећа кривим и да ли ће поднијети оставку изјави да неће и настави: "Ја сам својим радом обезбједио Водама РС 3,5 милиона марака. Предлагао сам да се та средства усмјере на одбрану од поплава, али је предсједник РС затражио да се та средства дају нашем чувеном режисеру Емиру Кустурици."

ОДГОВОРИТЕ