Nije bila moguća bolja odbrana od poplava

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nije bila moguća stabilnija odbrana od poplava, te da je zadovoljan radom institucija Srpske u teškim uslovima.

Republika Srpska 29.05.2014 | 11:01
Nije bila moguća bolja odbrana od poplava

"Poplave su došle iznenada i nije bila moguća neka stabilnija odbrana od one koju smo pružili. Za samo jedan dan palo je kiše koliko za šest do osam mjeseci i to je bio strašan pritisak koji nisu mogla izdržati riječna korita, nasipi i sistemi odbrane", rekao je Dodik.

On je za "Novi pečat" ocijenio da su pričinjene štete ogromnih razmjera i da će bitno uticati na budući status i razvoj Srpske.

"Sada je važno da izađemo sa jasnim planom šta i kako učiniti. Kao prvo, trebalo bi obezbijediti jednokratnu pomoć onima u čije stambene objekte je ušla voda, jer prvi zadatak je obezbijediti da ljudi imaju gdje da borave", dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da mora biti obnovljena infrastruktura, koja je značajno uništena, kao i da se mora pomoći privredi.

"Problem u Šamcu je ogroman, jer je sve odneseno. I kanalizacija i odvodi su začepljeni, jer se ogromna količina mulja slegla i začepila odvode. Trebaće nam mnogo vremena i prostora da to sve osposobimo", kaže Dodik.

On je istakao da je potrebno napraviti procjenu za pomoć privredi. "Pružićemo pomoć i privrednicima da ožive proizvodnju. Mnogima su nastradali, ne samo pogoni, već i repromaterijal, pa čak i gotovi proizvodi", podsjetio je Dodik.

On je napomenuo da će biti formiran i fond solidarnosti, koji će imati svoje izvore finansiranja.

"On bi mogao funkcionisati i više od sedam godina, s obzirom na obim šteta koje su pričinjene", pojasnio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da će morati da bude aktiviran i Garantni fond Republike Srpske.

"Vjerovatno ćemo uvesti i dodatni porez na plate zaposlenih, koji će se zvati solidarni porez i biće dio trajnih prihoda pomenutog fonda solidarnosti. Kada pomognemo u stambenom zbrinjavanju, počećemo s ulaganjima u privredu, infrastrukturu i poljoprivredu", rekao je Dodik.

On je napomenuo da će biti napravljene i procjene novih odbrambenih sistema, na bazi sadašnjih odnosa - ove posljednje poplave i onoga što je ona učinila.

"Moramo prilagoditi sve naše planove na nove sisteme odbrane. To je posao koji će morati biti rađen godinama, možda i decenijama", naglasio je predsjednik Srpske.

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

sanjin

29.05.2014 09:07

cuj ga majke ti opet porez na porez na moju platu od 590 km vec mi uzimaju oko 120 maraka za porezе, a ovaj dodik i njegovi porezi su gori i od poplave i klizista i nevremena i vulkana sve zajedno

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

29.05.2014 09:24

Pa vi SNSD sve mozete uvijek tako i govorite... Kako sad odjednoim nesto niste mogli... Mozda da svake godine referndum zakazete sa pitanjem: Hocete li ove godine da vas zastitimo ili necete? Vi niste uopste stranka naroda, a niti ulice... Ovako se ponasaju clanovi niti jedne strane u svijetu, pa cak ni u totalinarnim sistemima... Boze me sacuvaj vas iz SNSD-a cime se sluzite. Moglo se zastiti... Vrlo jednostavno... Da ste napokon vi iz vlasti u RS, FBiH i BiH odlucili da oduzete automobile na carini ili u kradjama prodate na aukciji a sredstva usmjerite na odbranu od raznih nepogoda, ne samo poplava... Nemate pameti duze od, od nosa.. Kako vas nije stid da poredite uredjenje sa svajcarskim ili ko zna kojim... Te nekim mapama puteva i bla bla bla.... Radite kao sav normalan svijet, bez lazi i neprestanog pravdanja...

ODGOVORITE
Name

srpsko sarajevo

29.05.2014 09:25

Dobro ako nije mogla biti bolja odbrana ,onda ajde daj malo bolje se angažuj sad i pomozi ovom narodu sto je ostao bez ičega , nemoj mu davat crkavicu od 5 000km i to u vaučerima ...ALI SVE SE BOJIM DA I OVO NEĆE DOBITI BAŠ SVI ,NAŽALOST !

ODGOVORITE
Name

mislilac

29.05.2014 09:28

Koja bogati odbrana...Pa zar smo imali ikakvu odbranu jer sve sto je naislo to je i proslo

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

29.05.2014 09:31

O, Boze ima li te? Planovi,ulaganja, porezi u narednim godinama, pa sta ste uradili prije poplava? Svi su radili sta su trebali,niko nije kriv!?U Srbiji ispituju nacelnike nekih opstina, a kod nas jedan dan jedna prica drugi dan druga. Gdje su camci, cizme, pumpe... Pojela maca!!! Ali svi su radili posteno

ODGOVORITE
Name

Miloš983

29.05.2014 09:37

Da ste ispunili sto ste rekli 2010 god. bilo bi drugacije. No medjutim, posto ste Vi navikli da dajete samo lazna obecanja, sasvim sam siguran da je i ovo i sve drugo sto kazete jedna velika laz i igranje sa narodom. Od Vas nam pomoci nema, niti je kad bilo.

ODGOVORITE
Name

Vojkovići

29.05.2014 10:10

Stojiš na klizištu. Velikom klizištu..

ODGOVORITE
Name

JovanBL

29.05.2014 10:16

Moglo je bolje Mile samo da si htio! Sada nam je najneophodnija odbrana od nesposobne vlasti RS! Ostavke HITNO!

ODGOVORITE
Name

Juzno Voce

29.05.2014 10:27

Klasicnu BANANA DRZAVU SI NAPRAVIO! Sigurno ide sada par tendera za kumovske firme u cilju ,,obnove" infrastrukture!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

29.05.2014 11:32

Opet nebuloze. Zašto nije napravljen nasip na Drini koji su trebali (obećali) biti napravljeni još 2010-te i pročistiti kanale oko Drine i Save. Nisu se mogle izbjeći, ali bi bile bar 30% manje. Na kraju je to moralo stanovništvo, samo u nevolji uradili jedni dijelom.

ODGOVORITE
Name

banja luka

29.05.2014 12:13

Ne uvodi nove poreze. To ce ugasiti mnoge privredne subjekte. Sve je na izdisaju.Ko je otimao od drzave neka sada vrati novac.Smanjiti budjetni sistem.Dovesti strane investitore i zaposliti nastradali narod. Civilnu zastitu raspustiti formirati novu.Zaposlene u robnim rezervama procesuirati a sve otpustiti. Nesposobni su kao i ministri koji su bili njihovi nadlezni.

ODGOVORITE
Name

milan

29.05.2014 13:23

Sva tvoja prica se svodi na onu: Trla baba lan, da je prodje dan. Mile procitan si ni jedna ti vise ne pije vode vidi se da si umoran od politike pa samo trabunjas da primijetimo da si jos tu. Uzmi godisnji mjesec dana i odmori se malo bogati da te ovaj jadni narod ne slusa mozda bi poslije odmora donio nesto novo do sada te je jadno i zalosno slusati.

ODGOVORITE
Name

vidovita Vanga

29.05.2014 13:28

Kao prvo, trebalo bi palatu vlade RS prodati i iz nje sagraditi nasipe za odbranu od poplava!Ali kasno! RS je potonula , nema više ništa: samo jad i jad, i jad... Možda ipak palata vlade RS posluži, kao stambeno sklonište svim beskučnicaima RS, koje voda poplavila...... jer ako nema nema države RS, ne treba ni palača....

ODGOVORITE
Name

Rezpo

29.05.2014 14:50

Kad povecaju porez, onda mi se ne isplati otici do banke po "platu". Cak cu morati i doniriti koju marku. Sjetim se Nadrealista i rukovodstva onog rudnika. E ista nam je situacija. 'Ajmo narode jos da platimo da jadnim robovlasnicima bude lakse... :-)

ODGOVORITE
Name

jagoda b.

30.05.2014 06:21

Niko nije komentarisao emisiju na Atv prije neko veče, kad direktor Voda RS Anđelić nakon pitanja da li se osjeća krivim i da li će podnijeti ostavku izjavi da neće i nastavi: "Ja sam svojim radom obezbjedio Vodama RS 3,5 miliona maraka. Predlagao sam da se ta sredstva usmjere na odbranu od poplava, ali je predsjednik RS zatražio da se ta sredstva daju našem čuvenom režiseru Emiru Kusturici."

ODGOVORITE