Данас Спасовдан

Српска православна црква и вјерници прослављају Спасовдан или Вазнесење Господње, хришћански празник који се обиљежава 40 дана након Васкрса.

Република Српска 29.05.2014 | 07:58
Данас Спасовдан

Спасовдан је један од десет празника који је посвећен Исусу Христу и увијек се слави четвртком.

Према хришћанском вјеровању, Христос је васкрсењем показао да је јачи од смрти и 40 дана касније његови су се ученици налазили за трпезом.

Тог дана им се Христос поново јавио и рекао: "Идите по свему свијету и проповиједајте Јеванђеље сваком створењу. Ко повјерује и крсти се, биће спасен, а ко не повјерује биће осуђен".

Да би у томе успјели, Христос им је обећао Духа утјешитеља и заповједио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима. Тако су могли пренијети Христову вјеру у свијет и тиме људе спасавати у вјери - одатле назив Спасовдан.

Подигнутих руку Христос је ученике и благословио након чега се почео узносити на небо, чиме се, завршивши дјело спасења, вратио Богу на небесима

На вечерњој служби, која се служи у сриједу уочи Вазнесења, врши се у складу са црквеним типиком, такозвано оданије Пасхе, нека врста опраштања са Васкрсом.

Спасовдан је слава манастра Високи Дечани, Београда, Бањалуке, Невесиња и Источног Новог Сарајева.

Колики је значај Спасовдана говори податак да је најстарији историјско-правни документ српске средњовјековне државе - Душанов законик обнародован баш на Спасовдан 1349. године.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

АНАЉУБЉАНА

29.05.2014 06:17

Боже драги и свети Спаосоје спаси свој народ од највећег непријатеља- њене владе, политичара, тајкуна и других бирокраских гузоња! Ни Хитлер не би направио оволику штету РС, као што су све досадашнеј власти, а нарочито Додикова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

амбалаза ротира

29.05.2014 10:17

Црква = свестенство и вјерни народ Не мозе се реци "Црква о вјерни народ", бесмислено је

ОДГОВОРИТЕ
Name

колапс

29.05.2014 10:29

БОЗЕ ПОМОЗИ НАМ ! САМО НАС ТИ МОЗЕС СПАСИТИ ОД НЕВОЉА,ПЉАЦКЕ,ЗАВИСТИ,НЕОДГОВОРНЕ ВЛАСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

29.05.2014 10:39

Боже драги зар постоји Свети Спасоје данас... Ако је Спасовдан не мора да значи да је у питању неки Спасоје

ОДГОВОРИТЕ