Danas Spasovdan

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje, hrišćanski praznik koji se obilježava 40 dana nakon Vaskrsa.

Republika Srpska 29.05.2014 | 07:58
Danas Spasovdan

Spasovdan je jedan od deset praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvijek se slavi četvrtkom.

Prema hrišćanskom vjerovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom.

Tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao: "Idite po svemu svijetu i propovijedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko povjeruje i krsti se, biće spasen, a ko ne povjeruje biće osuđen".

Da bi u tome uspjeli, Hristos im je obećao Duha utješitelja i zapovjedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli prenijeti Hristovu vjeru u svijet i time ljude spasavati u vjeri - odatle naziv Spasovdan.

Podignutih ruku Hristos je učenike i blagoslovio nakon čega se počeo uznositi na nebo, čime se, završivši djelo spasenja, vratio Bogu na nebesima

Na večernjoj službi, koja se služi u srijedu uoči Vaznesenja, vrši se u skladu sa crkvenim tipikom, takozvano odanije Pashe, neka vrsta opraštanja sa Vaskrsom.

Spasovdan je slava manastra Visoki Dečani, Beograda, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva.

Koliki je značaj Spasovdana govori podatak da je najstariji istorijsko-pravni dokument srpske srednjovjekovne države - Dušanov zakonik obnarodovan baš na Spasovdan 1349. godine.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ANALJUBLJANA

29.05.2014 08:17

Bože dragi i sveti Spaosoje spasi svoj narod od najvećeg neprijatelja- njene vlade, političara, tajkuna i drugih birokraskih guzonja! Ni Hitler ne bi napravio ovoliku štetu RS, kao što su sve dosadašnej vlasti, a naročito Dodikova!

ODGOVORITE
Name

ambalaza rotira

29.05.2014 12:17

Crkva = svestenstvo i vjerni narod Ne moze se reci "Crkva o vjerni narod", besmisleno je

ODGOVORITE
Name

kolaps

29.05.2014 12:29

BOZE POMOZI NAM ! SAMO NAS TI MOZES SPASITI OD NEVOLJA,PLJACKE,ZAVISTI,NEODGOVORNE VLASTI

ODGOVORITE
Name

kole

29.05.2014 12:39

Bože dragi zar postoji Sveti Spasoje danas... Ako je Spasovdan ne mora da znači da je u pitanju neki Spasoje

ODGOVORITE