Могу ли исток и Ватикан под један крст?

Сусрет папе Фрање и патријарха Вартоломеја у Јерусалиму поново је отворио питање зближавања католика и православаца. Потписана декларација не доноси ништа епохално, а разлике и даље велике.

Свијет 29.05.2014 | 07:38
Могу ли исток и Ватикан под један крст?

ЕКУМЕНСКА декларација, коју су у Јерусалиму потписали папа Фрања и васељенски патријарх Вартоломеј, још је једна савладана етапа на дугачком путу помирења Римокатоличке и Православне цркве, преносе  "Вечерње новости".

Овај гест, без обзира на несумњиво велики значај, тумачи се више као корак ка зближавању него ка уједињењу двеју цркава.

Помирење источне и западне цркве питање је о ком се последњих година често говорило и у Ватикану и у Цариграду.

Нико не крије, притом, да је реч о мукотрпном послу исправљања заваде која траје још од Велике шизме 1054. године, завршене трајним разлазом хришћанских цркава.

Крај прошлог века, међутим, донео је отопљавање односа између католика и православаца, па се данас готово отворено говори о плановима за поновно уједињење.

Акт који су потписали папа и поглавар Цариградске патријаршије, која се сматра првом у православном свету, оцењује се као историјски догађај у хришћанству.

Печат на овај документ ударен је на заједничкој молитви у Цркви Христовог гроба. Да хришћани током више од 10 векова никада нису били ближи, потврдила су обојица верских поглавара, који су нагласили да је пут екуменизма, иако дугачак, ипак пут – неизбежан.

Да је, без обзира на све присније односе Ватикана и Цариграда, реч помирење још увек далеко од цркава, сматра и професор Богословског факултета Димитрије Калезић.

Он, међутим, каже и да је реално очекивати и практично приближавање двеју цркава у скоријој будућности.- Рад на превазилажењу раскола траје већ деценијама, а посебно је убрзан током последње деценије - подсећа Калезић.

Наглашава се често да католици и православци треба да истичу своје сличности, а да ће касније доћи на дневни ред и оно што их раздваја.

Томе у прилог сведочи све веће поштовање Ћирила и Методија на Западу, а њихова улога све више се тумачи на универзалном плану.

Калезић објашњава да ће црквени миротворци имати доста посла у изглађивању вишевековних теолошких каменова спотицања.Већина разлика је догматске природе, које су обичним верницима углавном слабо разумљиве.

Сигурно ће најтеже бити постизање договора око папског примата и догме о његовој непогрешивости.

- Нема сумње да ће најтеже бити постићи сагласност око примата, јер је папа у првим вековима цркве био потпуно раван патријарсима у Јерусалиму, Цариграду, Александрији... - напомиње Калезић.

- С временом су његова овлашћења проширена, а он се уздигао до нивоа римског цара, што је био један од разлога за настанак протестантизма.Да ли ће до уједињења заиста и доћи, скептичан је и верски аналитичар Живица Туцић, који наглашава да декларација из Јерусалима не доноси ништа епохално.

Он у њој чита само потврду опредељења двојице верских лидера Запада и Истока да наставе на путу помирења.

- Не треба заборавити да су се они срели поводом обележавања пола века од првог сусрета папе Павла Шестог и патријарха Атинагоре, када су поништене анатеме размењене још 1054. године - подсећа Туцић.

- За протеклих 50 година дошло је до великог отопљавања односа између Цариграда и Рима, успостављен је однос поверења и сарадње чиме је трасиран пут помирењу. Опредељењем за будуће уједињење цркава, верски поглавари испољавају и библијски налог за јединство.Наш саговорник каже да се данас поставља питање значења уједињења и напомиње да, имајући у виду низ сукоба у прошлости, то нужно не мора да значи униформност у језику, календару, обредима...

Векови несугласица између Ватикана и православног света теолошке разлике претворили су у културолошке, које су широким масама верника много разумљивије и пријемчивије. Оне се, пре свега, огледају у начину на који се верници крсте, како подижу храмове...

То, слажу се познаваоци црквених прилика, не значи и да ће догматске разлике бити лако превазиђене. А њих није мало. Православце и католике у првом реду разликује садржина Симбола вере, такозвани Филокве, који је био у корену раскола.

Поред папског првенства, и догме о његовој непогрешивости, источни и западни хришћани спотичу се и у начину служења литургије, врста хлеба за причешће, календара...

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ЗА ПОМИРЕЊЕ

Међу највећим заговорницима трајног помирења и зближавања католика и православаца у Српској православној цркви јесте патријарх Иринеј.

Он је више пута истицао да је превазилажење разлика најбољи пут ка будућности.- Морамо да учинимо све да се ове две хришћанске цркве врате себи и да их путеви који су их раздвајали поново приближе.То је и жеља Божија - једна је од првих изјава патријарха српског по устоличењу.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Забринути

29.05.2014 06:09

И, ста ово знаци, да сви католици постају православци? Само ме интересује у ције име је патријарх Вартоломеј тај договор потписао? Има ли смисла ици у цркву висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекса

29.05.2014 06:16

Наравно да има смисла ићи у цркву. Ако тебе један сусрет, уговор, један лош потез црквених власти могу одвратити од Бога, онда твоја вјера и није тако снажна. Овај договор сам по себи нема никакву снагу за већину православаца. Католици прво морају да се врате у окриље ПРАВОславља и да се врате правом хришћанству. Њихове догме су погрешне, почев од те да је папа непогрјешив-зна се ко је једино непогрјешив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

29.05.2014 06:18

Не могу сем ако узму православну вјеру јер по бозим књигама само православци имају вјецни зивот !

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјера у ништа

29.05.2014 06:37

треба да се цркве сједине у датумима да сви хришћани славе скупа велике празнике а што се тиче заједничког једног поглавара нема шансе,,скинут краљеве круне са глава владикама и фратрима за ради неког тамо исуса христа не исплати се то њима,,вјера је и онако испала циркус после педофилије и хомосексуалности свештеника неки ће сиромах рећи да су то све појединци а ја га питам ако бог не види појединце педере и педофиле у сред своје божије куће како ће видет педере и педофиле у неком мрачном и забаченом стану-нисам неки вјерник јер се нешто ни бог није потрудио да помогне неко ће рећ зато смо и поплављени због оваквих као ја па добро ал што бог поби недужну стоку,биљке,децу она нису ништа крива ,,уједините се ви који пропагирате ништа да бар то ништа које ничему не служи буде скупа на једном месту,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

муслиман

29.05.2014 06:59

Овај папа је Јааако опасан, на Ватиканском засједању је наводно спомињао некаква лажна египатска божанства "Хорус" и поредио га са Исусом, а ви православци како хоћете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

29.05.2014 07:26

У вјери нема поредјења бар у православној,исус је један И нема никакве слицности с папом сваста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандокан

29.05.2014 07:37

Бог не постоји, ниједан озбиљан научник не вјерује у бога. Вјера је опијум за народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

29.05.2014 07:40

овај без вјере оцити примјер антихриста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

29.05.2014 08:29

ре сандокан Бог не постоји... И то нам управо тврди један Сандокан. Питање за Сандокана и слицне,коме,цему и у ста цовек да верује данас? Све је постало имагинарно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

левати једни

29.05.2014 08:33

Сви ови невјерници говоре да нема БОГА,али Бога има најбољи доказ томе је твоја смртност,сви који казу нема праведе има,има дзаба некоме сви милиони које је стекао, гледа у њих,а ваља умријет зна да не мозе поњети са собом,а сто се тице науцника па и они сами вијерују у Бога.Говорили су људи прије вас,а говорице посље вас да нема Бога,Али драги Бог је вјецан,а ви сте сви пролазни!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

29.05.2014 13:07

Ста сте се успаницили бар ми нецемо то доцекати ,прије це нека нова вјера изаци на видјелио него сто се ми помиримо са католицима,Њихова је зеља да ми православци прихватимо њихово и њиховог папу,мада три последња папе су се висе бавили политиком него црквом,и подрзавали све недаце насе управо они су били главни дјелати наси

ОДГОВОРИТЕ