Mogu li istok i Vatikan pod jedan krst?

Susret pape Franje i patrijarha Vartolomeja u Jerusalimu ponovo je otvorio pitanje zbližavanja katolika i pravoslavaca. Potpisana deklaracija ne donosi ništa epohalno, a razlike i dalje velike.

Svijet 29.05.2014 | 07:38
Mogu li istok i Vatikan pod jedan krst?

EKUMENSKA deklaracija, koju su u Jerusalimu potpisali papa Franja i vaseljenski patrijarh Vartolomej, još je jedna savladana etapa na dugačkom putu pomirenja Rimokatoličke i Pravoslavne crkve, prenose  "Večernje novosti".

Ovaj gest, bez obzira na nesumnjivo veliki značaj, tumači se više kao korak ka zbližavanju nego ka ujedinjenju dveju crkava.

Pomirenje istočne i zapadne crkve pitanje je o kom se poslednjih godina često govorilo i u Vatikanu i u Carigradu.

Niko ne krije, pritom, da je reč o mukotrpnom poslu ispravljanja zavade koja traje još od Velike šizme 1054. godine, završene trajnim razlazom hrišćanskih crkava.

Kraj prošlog veka, međutim, doneo je otopljavanje odnosa između katolika i pravoslavaca, pa se danas gotovo otvoreno govori o planovima za ponovno ujedinjenje.

Akt koji su potpisali papa i poglavar Carigradske patrijaršije, koja se smatra prvom u pravoslavnom svetu, ocenjuje se kao istorijski događaj u hrišćanstvu.

Pečat na ovaj dokument udaren je na zajedničkoj molitvi u Crkvi Hristovog groba. Da hrišćani tokom više od 10 vekova nikada nisu bili bliži, potvrdila su obojica verskih poglavara, koji su naglasili da je put ekumenizma, iako dugačak, ipak put – neizbežan.

Da je, bez obzira na sve prisnije odnose Vatikana i Carigrada, reč pomirenje još uvek daleko od crkava, smatra i profesor Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić.

On, međutim, kaže i da je realno očekivati i praktično približavanje dveju crkava u skorijoj budućnosti.- Rad na prevazilaženju raskola traje već decenijama, a posebno je ubrzan tokom poslednje decenije - podseća Kalezić.

Naglašava se često da katolici i pravoslavci treba da ističu svoje sličnosti, a da će kasnije doći na dnevni red i ono što ih razdvaja.

Tome u prilog svedoči sve veće poštovanje Ćirila i Metodija na Zapadu, a njihova uloga sve više se tumači na univerzalnom planu.

Kalezić objašnjava da će crkveni mirotvorci imati dosta posla u izglađivanju viševekovnih teoloških kamenova spoticanja.Većina razlika je dogmatske prirode, koje su običnim vernicima uglavnom slabo razumljive.

Sigurno će najteže biti postizanje dogovora oko papskog primata i dogme o njegovoj nepogrešivosti.

- Nema sumnje da će najteže biti postići saglasnost oko primata, jer je papa u prvim vekovima crkve bio potpuno ravan patrijarsima u Jerusalimu, Carigradu, Aleksandriji... - napominje Kalezić.

- S vremenom su njegova ovlašćenja proširena, a on se uzdigao do nivoa rimskog cara, što je bio jedan od razloga za nastanak protestantizma.Da li će do ujedinjenja zaista i doći, skeptičan je i verski analitičar Živica Tucić, koji naglašava da deklaracija iz Jerusalima ne donosi ništa epohalno.

On u njoj čita samo potvrdu opredeljenja dvojice verskih lidera Zapada i Istoka da nastave na putu pomirenja.

- Ne treba zaboraviti da su se oni sreli povodom obeležavanja pola veka od prvog susreta pape Pavla Šestog i patrijarha Atinagore, kada su poništene anateme razmenjene još 1054. godine - podseća Tucić.

- Za proteklih 50 godina došlo je do velikog otopljavanja odnosa između Carigrada i Rima, uspostavljen je odnos poverenja i saradnje čime je trasiran put pomirenju. Opredeljenjem za buduće ujedinjenje crkava, verski poglavari ispoljavaju i biblijski nalog za jedinstvo.Naš sagovornik kaže da se danas postavlja pitanje značenja ujedinjenja i napominje da, imajući u vidu niz sukoba u prošlosti, to nužno ne mora da znači uniformnost u jeziku, kalendaru, obredima...

Vekovi nesuglasica između Vatikana i pravoslavnog sveta teološke razlike pretvorili su u kulturološke, koje su širokim masama vernika mnogo razumljivije i prijemčivije. One se, pre svega, ogledaju u načinu na koji se vernici krste, kako podižu hramove...

To, slažu se poznavaoci crkvenih prilika, ne znači i da će dogmatske razlike biti lako prevaziđene. A njih nije malo. Pravoslavce i katolike u prvom redu razlikuje sadržina Simbola vere, takozvani Filokve, koji je bio u korenu raskola.

Pored papskog prvenstva, i dogme o njegovoj nepogrešivosti, istočni i zapadni hrišćani spotiču se i u načinu služenja liturgije, vrsta hleba za pričešće, kalendara...

PATRIJARH IRINEJ ZA POMIRENjE

Među najvećim zagovornicima trajnog pomirenja i zbližavanja katolika i pravoslavaca u Srpskoj pravoslavnoj crkvi jeste patrijarh Irinej.

On je više puta isticao da je prevazilaženje razlika najbolji put ka budućnosti.- Moramo da učinimo sve da se ove dve hrišćanske crkve vrate sebi i da ih putevi koji su ih razdvajali ponovo približe.To je i želja Božija - jedna je od prvih izjava patrijarha srpskog po ustoličenju.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Zabrinuti

29.05.2014 06:09

I, sta ovo znaci, da svi katolici postaju pravoslavci? Samo me interesuje u cije ime je patrijarh Vartolomej taj dogovor potpisao? Ima li smisla ici u crkvu vise...

ODGOVORITE
Name

Алекса

29.05.2014 06:16

Наравно да има смисла ићи у цркву. Ако тебе један сусрет, уговор, један лош потез црквених власти могу одвратити од Бога, онда твоја вјера и није тако снажна. Овај договор сам по себи нема никакву снагу за већину православаца. Католици прво морају да се врате у окриље ПРАВОславља и да се врате правом хришћанству. Њихове догме су погрешне, почев од те да је папа непогрјешив-зна се ко је једино непогрјешив.

ODGOVORITE
Name

x

29.05.2014 06:18

Ne mogu sem ako uzmu pravoslavnu vjeru jer po bozim knjigama samo pravoslavci imaju vjecni zivot !

ODGOVORITE
Name

vjera u ništa

29.05.2014 06:37

treba da se crkve sjedine u datumima da svi hrišćani slave skupa velike praznike a što se tiče zajedničkog jednog poglavara nema šanse,,skinut kraljeve krune sa glava vladikama i fratrima za radi nekog tamo isusa hrista ne isplati se to njima,,vjera je i onako ispala cirkus posle pedofilije i homoseksualnosti sveštenika neki će siromah reći da su to sve pojedinci a ja ga pitam ako bog ne vidi pojedince pedere i pedofile u sred svoje božije kuće kako će videt pedere i pedofile u nekom mračnom i zabačenom stanu-nisam neki vjernik jer se nešto ni bog nije potrudio da pomogne neko će reć zato smo i poplavljeni zbog ovakvih kao ja pa dobro al što bog pobi nedužnu stoku,biljke,decu ona nisu ništa kriva ,,ujedinite se vi koji propagirate ništa da bar to ništa koje ničemu ne služi bude skupa na jednom mestu,,

ODGOVORITE
Name

musliman

29.05.2014 06:59

Ovaj papa je Jaaako opasan, na Vatikanskom zasjedanju je navodno spominjao nekakva lažna egipatska božanstva "Horus" i poredio ga sa Isusom, a vi pravoslavci kako hoćete.

ODGOVORITE
Name

Srbin

29.05.2014 07:26

U vjeri nema poredjenja bar u pravoslavnoj,isus je jedan I nema nikakve slicnosti s papom svasta.

ODGOVORITE
Name

Sandokan

29.05.2014 07:37

Bog ne postoji, nijedan ozbiljan naučnik ne vjeruje u boga. Vjera je opijum za narod

ODGOVORITE
Name

bn

29.05.2014 07:40

ovaj bez vjere ociti primjer antihrista!

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

29.05.2014 08:29

re sandokan Bog ne postoji... I to nam upravo tvrdi jedan Sandokan. Pitanje za Sandokana i slicne,kome,cemu i u sta covek da veruje danas? Sve je postalo imaginarno.

ODGOVORITE
Name

levati jedni

29.05.2014 08:33

Svi ovi nevjernici govore da nema BOGA,ali Boga ima najbolji dokaz tome je tvoja smrtnost,svi koji kazu nema pravede ima,ima dzaba nekome svi milioni koje je stekao, gleda u njih,a valja umrijet zna da ne moze ponjeti sa sobom,a sto se tice naucnika pa i oni sami vijeruju u Boga.Govorili su ljudi prije vas,a govorice poslje vas da nema Boga,Ali dragi Bog je vjecan,a vi ste svi prolazni!!!!!

ODGOVORITE
Name

Md

29.05.2014 13:07

Sta ste se uspanicili bar mi necemo to docekati ,prije ce neka nova vjera izaci na vidjelio nego sto se mi pomirimo sa katolicima,Njihova je zelja da mi pravoslavci prihvatimo njihovo i njihovog papu,mada tri poslednja pape su se vise bavili politikom nego crkvom,i podrzavali sve nedace nase upravo oni su bili glavni djelati nasi

ODGOVORITE