Инспекција тврди да није било дизања цијена

Републичка тржишна инспекција, у контролама спроведеним од 19. маја, када је Влада Републике Српске донијела Одлуку о прописивању мјера непосредне контроле цијена, утврдила је у једном случају да цијена флаширане воде није била формирана путем калкулације цијена и као таква није евидентирана у трговачку књигу на мало.

Република Српска 28.05.2014 | 18:19
Инспекција тврди да није било дизања цијена

По том основу, инспекција је одузела 98 комада воде "роса" 0,75 литара и 73 комада воде "роса" 0,5 литара, укупне вриједности око 150 КМ, те изрекла новчану казну од 799 КМ.

У Србији пљуште пријаве против продаваца који су хтели да продају намирнице по знатно вишим ценама. 
Поднесено је преко 100 пријава против трговаца широм Србије који су драстичним дизањем цијена основних животних намирница покушали да искористе несрећу и да додатно зараде. 55 % пријава се односи на Београд и општине које нису захваћене поплавама гдје су трговци повећавали цијене флаширане воде, а било је и случајева повећања цијена гумених чизама.  “Дизачима” цијена продавнице ће бити затворене. 

У Тржишној инспекцији Републике Српске тврде да се Одлука о прописивању мјера непосредне контроле цијена углавном поштовала. Извршене су 124 контроле, а санкционисани су само појединци. И то симболично.

У 12 случајева утврђено је да су цијене формиране путем калкулације цијена, али да нису биле видно истакнуте и лако доступне потрошачима. Остале утврђене неправилности односиле су се на неиздавање рачуна, вођење пословних књига и евиденција, те верификацију мјерила. Такође, било је и покушаја продаје робе која је поплављена.

Било је и покушаја купаца да дискредитују продавце. Тако су појединци у компјутерском програму Фотошоп мало “обрађивали” рачуне из тржног центра “Конзум”, у Бањалуци,  покушавајући да вишим прикажу износе за поједине артикле.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

нина

28.05.2014 17:55

Ста реци за инспекцију ....Сада ри јавно казе писем ти минималну казну а за даље се зна њој у дзеп. Слиједи ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лисо

28.05.2014 18:16

људи ал лазу све је отисло 30 посто

ОДГОВОРИТЕ
Name

симммбе

28.05.2014 20:05

хљеб је плацен 4 км,а инспекција је оцигледно корумпирана

ОДГОВОРИТЕ