Inspekcija tvrdi da nije bilo dizanja cijena

Republička tržišna inspekcija, u kontrolama sprovedenim od 19. maja, kada je Vlada Republike Srpske donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, utvrdila je u jednom slučaju da cijena flaširane vode nije bila formirana putem kalkulacije cijena i kao takva nije evidentirana u trgovačku knjigu na malo.

Republika Srpska 28.05.2014 | 18:19
Inspekcija tvrdi da nije bilo dizanja cijena

Po tom osnovu, inspekcija je oduzela 98 komada vode "rosa" 0,75 litara i 73 komada vode "rosa" 0,5 litara, ukupne vrijednosti oko 150 KM, te izrekla novčanu kaznu od 799 KM.

U Srbiji pljušte prijave protiv prodavaca koji su hteli da prodaju namirnice po znatno višim cenama. 
Podneseno je preko 100 prijava protiv trgovaca širom Srbije koji su drastičnim dizanjem cijena osnovnih životnih namirnica pokušali da iskoriste nesreću i da dodatno zarade. 55 % prijava se odnosi na Beograd i opštine koje nisu zahvaćene poplavama gdje su trgovci povećavali cijene flaširane vode, a bilo je i slučajeva povećanja cijena gumenih čizama.  “Dizačima” cijena prodavnice će biti zatvorene. 

U Tržišnoj inspekciji Republike Srpske tvrde da se Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena uglavnom poštovala. Izvršene su 124 kontrole, a sankcionisani su samo pojedinci. I to simbolično.

U 12 slučajeva utvrđeno je da su cijene formirane putem kalkulacije cijena, ali da nisu bile vidno istaknute i lako dostupne potrošačima. Ostale utvrđene nepravilnosti odnosile su se na neizdavanje računa, vođenje poslovnih knjiga i evidencija, te verifikaciju mjerila. Takođe, bilo je i pokušaja prodaje robe koja je poplavljena.

Bilo je i pokušaja kupaca da diskredituju prodavce. Tako su pojedinci u kompjuterskom programu Fotošop malo “obrađivali” račune iz tržnog centra “Konzum”, u Banjaluci,  pokušavajući da višim prikažu iznose za pojedine artikle.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

nina

28.05.2014 17:55

Sta reci za inspekciju ....Sada ri javno kaze pisem ti minimalnu kaznu a za dalje se zna njoj u dzep. Slijedi ...

ODGOVORITE
Name

liso

28.05.2014 18:16

ljudi al lazu sve je otislo 30 posto

ODGOVORITE
Name

simmmbe

28.05.2014 20:05

hljeb je placen 4 km,a inspekcija je ocigledno korumpirana

ODGOVORITE