Чамаца и даље нема, тужилаштво ћути

Прича наше телевизије о десетинама чамаца које је Влада као покретну војну имовину подјелила по разним адресама а за које се не зна гдје су завршили изазвала је доста реакција.

Република Српска 29.05.2014 | 08:01
Чамаца и даље нема, тужилаштво ћути

Сазнајемо у неким случајевима поднесене су пријаве против неколико бивших и садашњих начелника неких општина.  Министар унутрашњих послова у посматраном периоду када је војна опрема дијељена није био у Влади и каже да о томе не зна ништа.

Пријава о покретној војној имовини, измедју осталог и 52 чамца, која је додијељена Шипову у јулу 2011. године поднесена је са неколико адреса бањалучком Окружном тужилаштву. Тај предмет је Окружно тужилаштво завело под одредјеним бројем и дало на провјеру Центру јавне безбједности Бањалука 2012. године.

Није позната судбина предмета ни чамаца који су додијељени овој општини. Предсједник Владе Жељка
Цвијановић 27. маја ове године рекла је да су сви чамци који су били на располагању у Српској употребљени за вријеме поплава.

Министар Јовичић не жели о подјели војне опреме и чамаца јер у посматраном периоду није био у Влади. Најављује, ипак, какве такве истраге.

Пријава је због подјеле покретне војне имовине Специјалном тужилаштву Републике Српске поднесена и у случају општине Мркоњић Град, бившег и садашњег начелника ове општине.

„Именована лица су подигли војну опрему преко Дирекције за војну опрему и наоружање и подјелили својим пријатељима, кумовима, страначким познаницима и другим лицима за новац. На наведени начин су оштетили општину Мркоњић Град за најмање 200 000 марака“- наводи се у Извјештају о почињеном кривичном дјелу.

Наравно, пријава Специјалном тужилаштву значи само да неко некога оптужује и ништа више али о пријави су упознати и Влада Републике Српске, Народна скупштина и посланици. Реакције није било.

Нисмо добили одговор из Владе на питање шта је учињено по пријавама да је покретна војна имовина додјељивана општинама нестала без трага и да ли је по тим пријавама икада спроведена било каква истрага.

Влада Српске је у 138 Одлука од новембра 2010-те до априла 2012-те године подијелила огромну количину покретне војне имовине. Подијељен је велик број различитих врста војних чамаца, камиона, агрегата. Није познато шта је од те имовине у разорним поплавама стављено на располагање цивилној заштити која се жалила да нема довољно ни чамаца ни чизама.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

народ

28.05.2014 15:41

Ниста цудно,то је њихов стил рада. Све је покрадено, нестало,а нико није крив, подјеле меду собом а народ нек се сналази помоци нема. Докле висе овако, не труде се ни да сакрију висе, све јавно нестаје, па после прицају о помоци коју нико не да због њих. Само кредити нови, то није помоц то је дуг, а помоц је оно сто свјет даје Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.05.2014 15:41

Чамци ЈНА о којима је ријеч су углавном гумени и ако се не чувају у адекватним условима су бескорисни јер временом гума постаје порозна и пуца на шавовима. Метални чамци (десантни) су чамци о којима треба да се поведе рачуна и да се нађе гдје су и у каквој функцији. Ако нису у штабовима цивилне заштите треба их одузети у дати на подручја која су више изложена опасностима од поплава. Наравно, штабови цивилне заштите морају имати своја складишта са опремом и лица која су задужена да опрему чувају и одржавају. Не желим да паметујем, али цивилном заштитом требају руководити стручни људи, а не бивши полицајци или неперспективни политичари који о овој области не знају ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

28.05.2014 15:59

Ма ко је покрао фирме и суме у току рата и одмах после рата то ви испитајте .

ОДГОВОРИТЕ
Name

перица зеница

28.05.2014 16:00

А ко сте ви са те телелизије да покрецете питање ових цамаца. Цамци су дати заслузним градјанима да иду у риболов и као против услуга за криминалне радње...а ста вас брига!? Тудји цамци сад вас интересују. Па да је било нелегално полиција би радила истрагу. Тузиластву би поднијело извјестај па би онај ко је поклањао цамце ваљда одговарао. Ви знате да је право тузиоца да обустави истрагу...ста се сада ви мјесате.у одлуке тузиоца. Ето оце му се да не ради истрагу.Тузилац је самосталан кад истразује лоповлуке тј њему мора да зазвони телефон да му се јави да треба да ради свој посао јер он мисли "па ко зна ко стоји иза тога сто су цамци поклоњени ко зна коме...ма људи моји боље да цитам данас новине и урадим једну истрагу око оне пљацке продавнице јебо цамце видис да они одозго стоје иза тога. Ма боли ме за народ и ттеба мраку поплавит и попалит видис какав.смо народ...лопови су све то мој брајко. А ваља мени пензијицу доцекато водје...а фала ти срецо сто ме постависе за тузиоца а богме.се ваља љидима.и одузити.. А мого сам обуставири оно пар оних приватизација ма гдје цу то цацкати мој ти.. " 

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош Нејаки

28.05.2014 16:57

Честит домаћин, и када не копа кукурузе мотику држи уредну у шупи,а распикућа своју када окопа кукурузе баци у оструге па догодине не зна ни да је нађе, и када би могла да се користи. Наше владе у последњој деценији су управо такве, да ће њихово недомаћинско понашање плаћати и генерације које ће се тек родити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јања

28.05.2014 18:12

Да се нису десиле ове катастрофалне поплаве не би се јос сазнало да је актуелна власт продала цамце као и све до сада својим пријатељима и кумовима за мале паре које су наравно ставили у своје дзепове.Но,ово је ситно,ста це се све открити након октобра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мургадрот

28.05.2014 19:50

Да их није којим слуцајем вода однијела?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милана БЛ

28.05.2014 20:27

Очигледно је да актуела власт не жели да јавност сазна гдје су чамци, ко их је дао, продао или ша већ, нити жели да позове одговорне на одговорност. Они морају да одговарају народу Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

29.05.2014 08:43

И ова је почела арогантно лагати као о њен шеф. Изгледа да се доро обезбједила на рачун ових несћених људи. Па нестале су чизме и кабанице а не само чамци

ОДГОВОРИТЕ