Čamaca i dalje nema, tužilaštvo ćuti

Priča naše televizije o desetinama čamaca koje je Vlada kao pokretnu vojnu imovinu podjelila po raznim adresama a za koje se ne zna gdje su završili izazvala je dosta reakcija.

Republika Srpska 29.05.2014 | 08:01
Čamaca i dalje nema, tužilaštvo ćuti

Saznajemo u nekim slučajevima podnesene su prijave protiv nekoliko bivših i sadašnjih načelnika nekih opština.  Ministar unutrašnjih poslova u posmatranom periodu kada je vojna oprema dijeljena nije bio u Vladi i kaže da o tome ne zna ništa.

Prijava o pokretnoj vojnoj imovini, izmedju ostalog i 52 čamca, koja je dodijeljena Šipovu u julu 2011. godine podnesena je sa nekoliko adresa banjalučkom Okružnom tužilaštvu. Taj predmet je Okružno tužilaštvo zavelo pod odredjenim brojem i dalo na provjeru Centru javne bezbjednosti Banjaluka 2012. godine.

Nije poznata sudbina predmeta ni čamaca koji su dodijeljeni ovoj opštini. Predsjednik Vlade Željka
Cvijanović 27. maja ove godine rekla je da su svi čamci koji su bili na raspolaganju u Srpskoj upotrebljeni za vrijeme poplava.

Ministar Jovičić ne želi o podjeli vojne opreme i čamaca jer u posmatranom periodu nije bio u Vladi. Najavljuje, ipak, kakve takve istrage.

Prijava je zbog podjele pokretne vojne imovine Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske podnesena i u slučaju opštine Mrkonjić Grad, bivšeg i sadašnjeg načelnika ove opštine.

„Imenovana lica su podigli vojnu opremu preko Direkcije za vojnu opremu i naoružanje i podjelili svojim prijateljima, kumovima, stranačkim poznanicima i drugim licima za novac. Na navedeni način su oštetili opštinu Mrkonjić Grad za najmanje 200 000 maraka“- navodi se u Izvještaju o počinjenom krivičnom djelu.

Naravno, prijava Specijalnom tužilaštvu znači samo da neko nekoga optužuje i ništa više ali o prijavi su upoznati i Vlada Republike Srpske, Narodna skupština i poslanici. Reakcije nije bilo.

Nismo dobili odgovor iz Vlade na pitanje šta je učinjeno po prijavama da je pokretna vojna imovina dodjeljivana opštinama nestala bez traga i da li je po tim prijavama ikada sprovedena bilo kakva istraga.

Vlada Srpske je u 138 Odluka od novembra 2010-te do aprila 2012-te godine podijelila ogromnu količinu pokretne vojne imovine. Podijeljen je velik broj različitih vrsta vojnih čamaca, kamiona, agregata. Nije poznato šta je od te imovine u razornim poplavama stavljeno na raspolaganje civilnoj zaštiti koja se žalila da nema dovoljno ni čamaca ni čizama.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

narod

28.05.2014 15:41

Nista cudno,to je njihov stil rada. Sve je pokradeno, nestalo,a niko nije kriv, podjele medu sobom a narod nek se snalazi pomoci nema. Dokle vise ovako, ne trude se ni da sakriju vise, sve javno nestaje, pa posle pricaju o pomoci koju niko ne da zbog njih. Samo krediti novi, to nije pomoc to je dug, a pomoc je ono sto svjet daje Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.05.2014 15:41

Čamci JNA o kojima je riječ su uglavnom gumeni i ako se ne čuvaju u adekvatnim uslovima su beskorisni jer vremenom guma postaje porozna i puca na šavovima. Metalni čamci (desantni) su čamci o kojima treba da se povede računa i da se nađe gdje su i u kakvoj funkciji. Ako nisu u štabovima civilne zaštite treba ih oduzeti u dati na područja koja su više izložena opasnostima od poplava. Naravno, štabovi civilne zaštite moraju imati svoja skladišta sa opremom i lica koja su zadužena da opremu čuvaju i održavaju. Ne želim da pametujem, ali civilnom zaštitom trebaju rukovoditi stručni ljudi, a ne bivši policajci ili neperspektivni političari koji o ovoj oblasti ne znaju ništa.

ODGOVORITE
Name

lazar

28.05.2014 15:59

Ma ko je pokrao firme i sume u toku rata i odmah posle rata to vi ispitajte .

ODGOVORITE
Name

perica zenica

28.05.2014 16:00

A ko ste vi sa te telelizije da pokrecete pitanje ovih camaca. Camci su dati zasluznim gradjanima da idu u ribolov i kao protiv usluga za kriminalne radnje...a sta vas briga!? Tudji camci sad vas interesuju. Pa da je bilo nelegalno policija bi radila istragu. Tuzilastvu bi podnijelo izvjestaj pa bi onaj ko je poklanjao camce valjda odgovarao. Vi znate da je pravo tuzioca da obustavi istragu...sta se sada vi mjesate.u odluke tuzioca. Eto oce mu se da ne radi istragu.Tuzilac je samostalan kad istrazuje lopovluke tj njemu mora da zazvoni telefon da mu se javi da treba da radi svoj posao jer on misli "pa ko zna ko stoji iza toga sto su camci poklonjeni ko zna kome...ma ljudi moji bolje da citam danas novine i uradim jednu istragu oko one pljacke prodavnice jebo camce vidis da oni odozgo stoje iza toga. Ma boli me za narod i tteba mraku poplavit i popalit vidis kakav.smo narod...lopovi su sve to moj brajko. A valja meni penzijicu docekato vodje...a fala ti sreco sto me postavise za tuzioca a bogme.se valja ljidima.i oduziti.. A mogo sam obustaviri ono par onih privatizacija ma gdje cu to cackati moj ti.. " 

ODGOVORITE
Name

Урош Нејаки

28.05.2014 16:57

Честит домаћин, и када не копа кукурузе мотику држи уредну у шупи,а распикућа своју када окопа кукурузе баци у оструге па догодине не зна ни да је нађе, и када би могла да се користи. Наше владе у последњој деценији су управо такве, да ће њихово недомаћинско понашање плаћати и генерације које ће се тек родити.

ODGOVORITE
Name

Janja

28.05.2014 18:12

Da se nisu desile ove katastrofalne poplave ne bi se jos saznalo da je aktuelna vlast prodala camce kao i sve do sada svojim prijateljima i kumovima za male pare koje su naravno stavili u svoje dzepove.No,ovo je sitno,sta ce se sve otkriti nakon oktobra!

ODGOVORITE
Name

murgadrot

28.05.2014 19:50

Da ih nije kojim slucajem voda odnijela?

ODGOVORITE
Name

Milana BL

28.05.2014 20:27

Očigledno je da aktuela vlast ne želi da javnost sazna gdje su čamci, ko ih je dao, prodao ili ša već, niti želi da pozove odgovorne na odgovornost. Oni moraju da odgovaraju narodu Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

29.05.2014 08:43

I ova je počela arogantno lagati kao o njen šef. Izgleda da se doro obezbjedila na račun ovih nesćenih ljudi. Pa nestale su čizme i kabanice a ne samo čamci

ODGOVORITE