Објављен конкурс за упис у средње школе

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је да је данас објављен конкурс за упис ученика у средње школе, те да је планирано да буде уписано 12.062 ученика у 499 одјељења.

Република Српска 28.05.2014 | 18:27
Објављен конкурс за упис у средње школе

Мутабџија је рекао да је Министарство припремило упутство за завршетак школске 2013/2014. године, које на јасан начин указује на предузимање одређених мјера и активности у свим школама.

"Организовали смо помоћ матурантима у поплављеним подручјима, а у Добоју ће Слободан Станковић донирати вечеру са музиком за свих 1.000 ученика средњих школа. Планирамо исту акцију и за матуранте из Шамца и Шековића, иако још нисмо успијели наћи донаторе", рекао је Мутабџија новинарима у Бањалуци.

Вршилац дужности помоћника министра за предшколско, основно и средње образовање Здравко Марјановић рекао је да ће ученици деветих разреда школску годину завршити у петак, 30. маја, а основци од првог до осмог, те ученици од првог до трећег разреда средњих четворогодишњих школа 13. јуна.

"Школе у којима настава није отпочела због поплава, окончаће рад, као и друге школе, али ће имати обавезу да позову ученике и закажу оцјењивање, а ученици ће имати прилику да поправе оцјене", појаснио је Марјановић.

Начелник Одјељења за средње образовање у ресорном министарству Мира Грбић рекла је да ће и ове школске године ученици у јунском и јулском року моћи да упишу 13 струка и 98 занимања.

Она је подсјетила да јунски рок траје од 16. до 27. јуна, а јулски од 30. до 11. јула.

Грбићева је истакла да је број свршених основаца ове године мањи за око 2.000 у односу на раније године.

Она је додала да Министарство пружа сву могућу подршку ученицима угроженим поплавама, те се у сарадњи са бањалучким гимназијалцима ради на томе и да им обезбиједи свечане хаљине и одијела за прославу матурске вечери.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да ће током љета бити организоване педагошко-психолошке радиниоце у поплављеним школама, које ће помоћи ученицима да се ослободе траума и стреса које су доживјели.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

вожд

28.05.2014 18:55

Муте,је глуп ко ноћ.

ОДГОВОРИТЕ