Objavljen konkurs za upis u srednje škole

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da je danas objavljen konkurs za upis učenika u srednje škole, te da je planirano da bude upisano 12.062 učenika u 499 odjeljenja.

Republika Srpska 28.05.2014 | 18:27
Objavljen konkurs za upis u srednje škole

Mutabdžija je rekao da je Ministarstvo pripremilo uputstvo za završetak školske 2013/2014. godine, koje na jasan način ukazuje na preduzimanje određenih mjera i aktivnosti u svim školama.

"Organizovali smo pomoć maturantima u poplavljenim područjima, a u Doboju će Slobodan Stanković donirati večeru sa muzikom za svih 1.000 učenika srednjih škola. Planiramo istu akciju i za maturante iz Šamca i Šekovića, iako još nismo uspijeli naći donatore", rekao je Mutabdžija novinarima u Banjaluci.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Zdravko Marjanović rekao je da će učenici devetih razreda školsku godinu završiti u petak, 30. maja, a osnovci od prvog do osmog, te učenici od prvog do trećeg razreda srednjih četvorogodišnjih škola 13. juna.

"Škole u kojima nastava nije otpočela zbog poplava, okončaće rad, kao i druge škole, ali će imati obavezu da pozovu učenike i zakažu ocjenjivanje, a učenici će imati priliku da poprave ocjene", pojasnio je Marjanović.

Načelnik Odjeljenja za srednje obrazovanje u resornom ministarstvu Mira Grbić rekla je da će i ove školske godine učenici u junskom i julskom roku moći da upišu 13 struka i 98 zanimanja.

Ona je podsjetila da junski rok traje od 16. do 27. juna, a julski od 30. do 11. jula.

Grbićeva je istakla da je broj svršenih osnovaca ove godine manji za oko 2.000 u odnosu na ranije godine.

Ona je dodala da Ministarstvo pruža svu moguću podršku učenicima ugroženim poplavama, te se u saradnji sa banjalučkim gimnazijalcima radi na tome i da im obezbijedi svečane haljine i odijela za proslavu maturske večeri.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da će tokom ljeta biti organizovane pedagoško-psihološke radinioce u poplavljenim školama, koje će pomoći učenicima da se oslobode trauma i stresa koje su doživjeli.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vožd

28.05.2014 18:55

Mute,je glup ko noć.

ODGOVORITE