Потребан ангажман свих за санирање штете

Посланик СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Бурсаћ констатовао је да ће санирање штете настале у мајским непогодама у БиХ изискивати много рада, труда и стручности.

Босна и Херцеговина 28.05.2014 | 16:20
Потребан ангажман свих за санирање штете

"Сад кад нема података о штети, неозбиљно је очекивати да можемо конкретније причати о томе", оцијенио је Бурсаћ у посланичкој расправи о информацији предсједавајућег Савјета минситара БиХ Вјекослава Беванде о посљедицама природне несреће у БиХ.

Бурсаћ је додао да нико не бјежи од помоћи, али да је потребно прво дати комплетну експертизу мајских непогода.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић, из СДП, оцијенио је да највећа природна непогода која је погодила БиХ треба да послужи као повод за ангажман
свих снага с циљем санирања посљедица.

"Потребна је одговорност свих нас, исказивање пуног јединства и солидарности да помогнемо људима", истакао је Бећировић и додао да је главни приоритет помоћи људима на угроженим подручјима да имају храну, воду, лијекове и основне потрепштине.

Бећировић је предложио Представничком дому 11 закључака, међу којима и да се све политичке странке позову да се окрену раду у институцијама система и да сви нивои власти ураде ребалансе буџета да би се што више средстава обезбиједило за санирање посљедица природне несреће.

Он је предложио закључак којим би се ЕУ позвала да искаже додатну солидарност са БиХ и да у пружању помоћи третира БиХ као земљу са кандидатским статусом.

Бећировић и посланик СДА Шефик Џаферовић критиковали су Савјет министара што није прогласио ванредну ситуацију, односно дан жалости на територији БиХ.

Џаферовић је критике упутио и предсједавајућем Савјета министара Вјекославу Беванди и члановима његовог кабинета што нису виђени на поплављеним подручјима.

"Министри су већ 15. маја требало да буду потпуно мобилни", рекао је Џаферовић и оцијенио да је Савјет министара био у индиферентној позицији, а да је другим нивоима власти у БиХ дат недопустив значај.

Констатујући да је било шта је било, Џаферовић је предложио да се сви нивои власти укључе у санирање посљедица причињених у поплавама и клизиштима, али да се сва координација ради са једног мјеста.

Он је увјерен да се прерасподјелом буџетских средстава на свим нивоима, издвајањем плате запослених и међународним донацијама могу обезбиједити потребна средства за санацију штета.

"Предлажем да Представнички дом задужи Савјет министара да хитно достави праву информацију о елементарним непогодама и предложи мјере за отклањање посљедица непогода", закључио је Џаферовић.

Независни посланик Божо Љубић констатовао је да су поплаве избрисале границе, али нагласиле међустраначке разлике.

"Катастрофа је показала хуманост и солидарност на међуљудском нивоу, али је изостала системска солидарност јер система нема. То је проблем ове земље", рекао је Љубић.

Он се заложио за пружање помоћи људима на поплављеним подручјима те да се пољопривредницима чији су усјеви страдали помогне да поново засију обрадиве површине.

"Потребно је омогућити одржавање донаторске конференције и преусмјерити буџетска средства за помоћ поплављеним подручјима", закључио је Љубић.

Коментари / 0

Оставите коментар