Potreban angažman svih za saniranje štete

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Bursać konstatovao je da će saniranje štete nastale u majskim nepogodama u BiH iziskivati mnogo rada, truda i stručnosti.

Bosna i Hercegovina 28.05.2014 | 16:20
Potreban angažman svih za saniranje štete

"Sad kad nema podataka o šteti, neozbiljno je očekivati da možemo konkretnije pričati o tome", ocijenio je Bursać u poslaničkoj raspravi o informaciji predsjedavajućeg Savjeta minsitara BiH Vjekoslava Bevande o posljedicama prirodne nesreće u BiH.

Bursać je dodao da niko ne bježi od pomoći, ali da je potrebno prvo dati kompletnu ekspertizu majskih nepogoda.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, iz SDP, ocijenio je da najveća prirodna nepogoda koja je pogodila BiH treba da posluži kao povod za angažman
svih snaga s ciljem saniranja posljedica.

"Potrebna je odgovornost svih nas, iskazivanje punog jedinstva i solidarnosti da pomognemo ljudima", istakao je Bećirović i dodao da je glavni prioritet pomoći ljudima na ugroženim područjima da imaju hranu, vodu, lijekove i osnovne potrepštine.

Bećirović je predložio Predstavničkom domu 11 zaključaka, među kojima i da se sve političke stranke pozovu da se okrenu radu u institucijama sistema i da svi nivoi vlasti urade rebalanse budžeta da bi se što više sredstava obezbijedilo za saniranje posljedica prirodne nesreće.

On je predložio zaključak kojim bi se EU pozvala da iskaže dodatnu solidarnost sa BiH i da u pružanju pomoći tretira BiH kao zemlju sa kandidatskim statusom.

Bećirović i poslanik SDA Šefik DŽaferović kritikovali su Savjet ministara što nije proglasio vanrednu situaciju, odnosno dan žalosti na teritoriji BiH.

DŽaferović je kritike uputio i predsjedavajućem Savjeta ministara Vjekoslavu Bevandi i članovima njegovog kabineta što nisu viđeni na poplavljenim područjima.

"Ministri su već 15. maja trebalo da budu potpuno mobilni", rekao je DŽaferović i ocijenio da je Savjet ministara bio u indiferentnoj poziciji, a da je drugim nivoima vlasti u BiH dat nedopustiv značaj.

Konstatujući da je bilo šta je bilo, DŽaferović je predložio da se svi nivoi vlasti uključe u saniranje posljedica pričinjenih u poplavama i klizištima, ali da se sva koordinacija radi sa jednog mjesta.

On je uvjeren da se preraspodjelom budžetskih sredstava na svim nivoima, izdvajanjem plate zaposlenih i međunarodnim donacijama mogu obezbijediti potrebna sredstva za sanaciju šteta.

"Predlažem da Predstavnički dom zaduži Savjet ministara da hitno dostavi pravu informaciju o elementarnim nepogodama i predloži mjere za otklanjanje posljedica nepogoda", zaključio je DŽaferović.

Nezavisni poslanik Božo LJubić konstatovao je da su poplave izbrisale granice, ali naglasile međustranačke razlike.

"Katastrofa je pokazala humanost i solidarnost na međuljudskom nivou, ali je izostala sistemska solidarnost jer sistema nema. To je problem ove zemlje", rekao je LJubić.

On se založio za pružanje pomoći ljudima na poplavljenim područjima te da se poljoprivrednicima čiji su usjevi stradali pomogne da ponovo zasiju obradive površine.

"Potrebno je omogućiti održavanje donatorske konferencije i preusmjeriti budžetska sredstva za pomoć poplavljenim područjima", zaključio je LJubić.

Komentari / 0

Ostavite komentar