Линија за пријаву злоупотреба при дијељењу помоћи

Замјеник министра безбједности БиХ Младен Ћавар и директор "Нет консалтинга" Бојан Бајић потписали су данас уговор о донацији за успостављање система Етичке линије за пријаву злоупотреба у дистрибуцији хуманитарне помоћи која се доставља ради санирања посљедица поплава.

Босна и Херцеговина 28.05.2014 | 15:01
Линија за пријаву злоупотреба при дијељењу помоћи

Овај систем донирала је фирма "Нет консалтинг" из Сарајева, тако да ће све заинтересоване организације и грађани посредством веб странице Министарства безбједности БиХ моћи пријавити сумње на неправилности.

Ћавар је подсјетио да је БиХ изашла из фазе хитног спашавања људи и да улази у фазу санације и обнове. "На почетку кризе осигурана је и дистрибуисана међународна помоћ која се првих дана огледала у интервентним екипама, хеликоптерима и чамцима за спашавање, чиме су спашавани људски животи", рекао је Ћавар.

Према његовим ријечима, у фази санације и обнове међународна помоћ коју обезбјеђује Савјет министара БиХ све више пристиже у облику разних врста потребне робе и новчаних средстава.

"Како би спријечили било какве злоупотребе новчане помоћи и материјално техничких средстава које у великим количинама долазе у БиХ одлучили смо да уведемо Етичку линију која ће свим становницима омогућити да пријаве било какву врсту сумње на злоупотребу помоћи која пристиже", навео је он.

Министарство безбједности БиХ ће са своје стране, додао је Ћавар, осигурати да свака пријава која дође преко Етичке линије буде адекватно обрађена и истражена и у случају основане сумње буде прослијеђена надлежним органима на поступање.

"Све ово радимо с циљем да заштитимо становништво од било какве злоупотребе и како би осигурали да све оно што дође у БиХ буде дистрибуисано до крајњих корисника, на транспарентан начин", појаснио је замјеник министра безбједности БиХ.

Он је навео да до сада нема сазнања о злоупотреби хуманитарне помоћи јер је она до сада била ургентна, али да ће се, у случају злоупотреба, овом линијом показати да систем функционише.

Директор "Нет консалтинга" Бојан Бајић рекао је да је Етичка линија кредибилан систем за пријаву неправилности корупције и с обзиром да је екстерни систем има своје функције.

"Овај систем није под контролом Министарства безбједности и не може избрисати ниједну пријаву која стигне, нити манипулисати с било каквом документацијом", рекао је Бајић.

Према његовим ријечима, одговорни у Министарству безбједности дужни су да дјелују по таквим пријавама.

Он је рекао да ће овај систем за спречавање потенцијалне злоупотребе хуманитарне помоћи бити имплементиран за седам дана.

"Етичка линија захтјева врло специфичне пријаве, она не прихвата паушалне оцјене. То значи да свака пријава грађана мора да садржи која је неправилност у питању, гдје се она десила, када, ко је укључен у злоупотребу... Уколико пријава дође уопштено, она неће моћи да прође кроз ову линију", рекао је Бајић.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

29.05.2014 13:16

Има сајт да буде пребукиран

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојану Бајићу не вјерујем.

31.05.2014 10:13

Не вјерујем ја ни Бојану Бајићу.Њему никада ништа не бих пријавио.

ОДГОВОРИТЕ