Linija za prijavu zloupotreba pri dijeljenju pomoći

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mladen Ćavar i direktor "Net konsaltinga" Bojan Bajić potpisali su danas ugovor o donaciji za uspostavljanje sistema Etičke linije za prijavu zloupotreba u distribuciji humanitarne pomoći koja se dostavlja radi saniranja posljedica poplava.

Bosna i Hercegovina 28.05.2014 | 15:01
Linija za prijavu zloupotreba pri dijeljenju pomoći

Ovaj sistem donirala je firma "Net konsalting" iz Sarajeva, tako da će sve zainteresovane organizacije i građani posredstvom veb stranice Ministarstva bezbjednosti BiH moći prijaviti sumnje na nepravilnosti.

Ćavar je podsjetio da je BiH izašla iz faze hitnog spašavanja ljudi i da ulazi u fazu sanacije i obnove. "Na početku krize osigurana je i distribuisana međunarodna pomoć koja se prvih dana ogledala u interventnim ekipama, helikopterima i čamcima za spašavanje, čime su spašavani ljudski životi", rekao je Ćavar.

Prema njegovim riječima, u fazi sanacije i obnove međunarodna pomoć koju obezbjeđuje Savjet ministara BiH sve više pristiže u obliku raznih vrsta potrebne robe i novčanih sredstava.

"Kako bi spriječili bilo kakve zloupotrebe novčane pomoći i materijalno tehničkih sredstava koje u velikim količinama dolaze u BiH odlučili smo da uvedemo Etičku liniju koja će svim stanovnicima omogućiti da prijave bilo kakvu vrstu sumnje na zloupotrebu pomoći koja pristiže", naveo je on.

Ministarstvo bezbjednosti BiH će sa svoje strane, dodao je Ćavar, osigurati da svaka prijava koja dođe preko Etičke linije bude adekvatno obrađena i istražena i u slučaju osnovane sumnje bude proslijeđena nadležnim organima na postupanje.

"Sve ovo radimo s ciljem da zaštitimo stanovništvo od bilo kakve zloupotrebe i kako bi osigurali da sve ono što dođe u BiH bude distribuisano do krajnjih korisnika, na transparentan način", pojasnio je zamjenik ministra bezbjednosti BiH.

On je naveo da do sada nema saznanja o zloupotrebi humanitarne pomoći jer je ona do sada bila urgentna, ali da će se, u slučaju zloupotreba, ovom linijom pokazati da sistem funkcioniše.

Direktor "Net konsaltinga" Bojan Bajić rekao je da je Etička linija kredibilan sistem za prijavu nepravilnosti korupcije i s obzirom da je eksterni sistem ima svoje funkcije.

"Ovaj sistem nije pod kontrolom Ministarstva bezbjednosti i ne može izbrisati nijednu prijavu koja stigne, niti manipulisati s bilo kakvom dokumentacijom", rekao je Bajić.

Prema njegovim riječima, odgovorni u Ministarstvu bezbjednosti dužni su da djeluju po takvim prijavama.

On je rekao da će ovaj sistem za sprečavanje potencijalne zloupotrebe humanitarne pomoći biti implementiran za sedam dana.

"Etička linija zahtjeva vrlo specifične prijave, ona ne prihvata paušalne ocjene. To znači da svaka prijava građana mora da sadrži koja je nepravilnost u pitanju, gdje se ona desila, kada, ko je uključen u zloupotrebu... Ukoliko prijava dođe uopšteno, ona neće moći da prođe kroz ovu liniju", rekao je Bajić.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Md

29.05.2014 15:16

Ima sajt da bude prebukiran

ODGOVORITE
Name

Bojanu Bajiću ne vjerujem.

31.05.2014 12:13

Ne vjerujem ja ni Bojanu Bajiću.Njemu nikada ništa ne bih prijavio.

ODGOVORITE