Важна примјена Бриселског споразума

Шеф Унмика Фарид Зариф позвао је све грађане Косова, посебно Србе, да изађу на парламентарне изборе 8. јуна и рекао да се нада да ће се по окончању изборног процеса на Косову, дијалог наставити без икаквог одлагања.

Србија 28.05.2014 | 08:39
Важна примјена Бриселског споразума

Зариф је на сједници Савјета безбједности УН констатовао "пуни наставак посвећености обје стране политичком дијалогу".

Шеф Унмика је оцијенио да су, упркос спором провођењу договора, стране сузиле своје разлике укључујући и проблем правосуђа на сјеверу Косова, а да је један од показатеља напретка повећање капацитета на сјеверу Косова.

Институције у Приштини су, по његовим ријечима, предузеле важне одлуке, ратификовале размјену уговора између косовских власти и ЕУ о продужењу мандата Еулекса и отварању специјалног суда везаног за наводе из извештаја 2010. о нехуманом третману и трговини људским органима чије ће успостављање помоћи "да се ојача владавина закона на Косову и појачаће одговорност".

Оцијенио је да је током протеклих мјесеци направљен велики напредак да се превазиђу изазови у вези са статутима четири српске општине на сјеверу Косова.

Зариф је поменуо и низ насилних инцидената на сјеверу Косова и осудио учешће косовских бораца у рату у Сирији, констатујући да има побољшања када је ријеч о рјешавању питања несталих особа и жртава сексуалног насиља у рату.

Зариф је у говору изразио солидарност са народима Србије и Босне и Херцеговине погођеним катастрофалним поплавама.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

28.05.2014 08:50

Све су они основали и све ће "радити" али резултата нема ни у сну. Само да Срби потпишу и све се заташка. То су оне демократе из Брисела!

ОДГОВОРИТЕ