Važna primjena Briselskog sporazuma

Šef Unmika Farid Zarif pozvao je sve građane Kosova, posebno Srbe, da izađu na parlamentarne izbore 8. juna i rekao da se nada da će se po okončanju izbornog procesa na Kosovu, dijalog nastaviti bez ikakvog odlaganja.

Srbija 28.05.2014 | 08:39
Važna primjena Briselskog sporazuma

Zarif je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN konstatovao "puni nastavak posvećenosti obje strane političkom dijalogu".

Šef Unmika je ocijenio da su, uprkos sporom provođenju dogovora, strane suzile svoje razlike uključujući i problem pravosuđa na sjeveru Kosova, a da je jedan od pokazatelja napretka povećanje kapaciteta na sjeveru Kosova.

Institucije u Prištini su, po njegovim riječima, preduzele važne odluke, ratifikovale razmjenu ugovora između kosovskih vlasti i EU o produženju mandata Euleksa i otvaranju specijalnog suda vezanog za navode iz izveštaja 2010. o nehumanom tretmanu i trgovini ljudskim organima čije će uspostavljanje pomoći "da se ojača vladavina zakona na Kosovu i pojačaće odgovornost".

Ocijenio je da je tokom proteklih mjeseci napravljen veliki napredak da se prevaziđu izazovi u vezi sa statutima četiri srpske opštine na sjeveru Kosova.

Zarif je pomenuo i niz nasilnih incidenata na sjeveru Kosova i osudio učešće kosovskih boraca u ratu u Siriji, konstatujući da ima poboljšanja kada je riječ o rješavanju pitanja nestalih osoba i žrtava seksualnog nasilja u ratu.

Zarif je u govoru izrazio solidarnost sa narodima Srbije i Bosne i Hercegovine pogođenim katastrofalnim poplavama.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

28.05.2014 08:50

Sve su oni osnovali i sve će "raditi" ali rezultata nema ni u snu. Samo da Srbi potpišu i sve se zataška. To su one demokrate iz Brisela!

ODGOVORITE