Косовски преседан отворио нова жаришта

Председник Србије Томислав Николић каже да је косовским преседаном започела ера недоследне примене међународног права, отворена нова кризна жаришта и поручио да Србија очекује да се и у њеном случају примењује једнака правда и правичност као и за друге.

Србија 28.05.2014 | 09:03
Косовски преседан отворио нова жаришта

"У нашем случају десио се парадокс и направљен је преседан за који су тврдили да се несматра преседаном. Онда се догодио Крим, када су се власти и народ Крима, проглашавајући независност, ослониле на "чувени косовски преседан који су земље запада саме створиле", рекао је Николић на седници Савета безбедности УН, пре које се састао са генералним секретаром УН Бан Кимуном.

"Потребна нам је помоћ"

Човек није понизан ако тражи помоћ, али је велики само ако помоћ пружи, рекао је у Њујорку председник Србије Томислав Николић и позвао државе чланице Савета безбедности УН да помогну Србији, коју је погодила поплава, једна од највећих у Европи у протеклих сто година.

Та елементарна непогода, према речима Николића, однела је више десетина живота, потопила градове, мања места, уништила обрадиве површине, привреду и нанела непроцењиву штету.

Да би смањили размере катастрофе, грађани су се одазвали позиву своје владе, испољили висок степен солидарности и храбро и присебно се борили да се спасе оно што се спасти могло, рекао је Николић.

"Потребна нам је помоћ, како бисмо грађанима омогућили да обнове оно што су изгубили, понове пољопривредне радове, тамо где је то могуће, а тамо где није, да им се помогне да прегурају годину и следећу почну у нормалним условима", објаснио је Николић.

Николић је захвалио свим државама и народима који су помогли, или ће у наредном периоду помоћи Србији да превазиђе трагедију и разарања настала катастрофалном поплавом.

"Свака одлука, била она праведна или не, мора следити неко правило или пропис, а постојање међународног права гарантује правну сигурност, укида волунтаризам и арбитрарност и обезбеђује законитост. У супротном, савремена цивилизација се нимало не би разликовала од средњовековне и ми у том случају ништа не бисмо научили из прошлости", упозорио је шеф српске државе.

Србија је увек поштовала и без изузетка поштује територијални интегритет сваке државе чланице УН, подвукао је он, додајући да је сила без правде за осуду.

"Србија очекује да се и у њеном случају примењује једнака правда и правичност, као и на друге државе", поручио је Николић, нагласивши да Србија не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије, али преговара и преговараће са Приштином у жељи да свим становницима Косова и Метохије обезбеди мир и просперитет.

Истакао је да је то константа ове и сваке будуће Владе и да се Србија методом изнуривања неће принудити да призна једнострано проглашену независност Косова.

"Нико од нас не треба да очекује да мирно и добровољно учествујемо у самоуништењу", поручио је председник Србије.

Николић је подсетио да је Бриселски споразум био "истинска вододелница", а Србија је дијалогом недвосмислено показала да је конструктиван партнер и да је спремна на компромисе у циљу стабилизације и напретка читавог региона.

Сада је, додао је, важније него икад пре да обе стране буду посвећене и искрене у дијалогу, а наредни период кључан је у имплементацији договореног и у даљој нормализацији односа Београда и Приштине због чега се мора одвијати под будним оком Унмика.

Николић очекује да ће у томе драгоцену помоћ пружити ЕУ, посебно током даљих преговора у Бриселу али и у овкиру европских интеграција.

Николић је упозорио да најава формирања такозваних оружаних снага Косова нарушава не само дијалог, већ да најтеже крши одредбе Резолуције 1244, представља претњу стабилности у Србији и региону и подрива ауторитет УН.

Оценио је да Србија почетак процеса приступања ЕУ сматра и великим подстицајем за даљи рад на унапређивању животних услова српског народа на Косову и Метохији, али истовремено је поставио питање како Унија може да води преговоре са Косовом у вези споразума о стабилизацији и придруживању.

"Србија нема механизам да то спречи, али може да постави питање: Да ли је Европска унија заједница држава или је заједница држава и парадржаве? Да ли ће се опет десити преседан који није председан?", упитао је Николић, истичући да ЕУ мора да води рачуна о међународном праву, и правилима из којих је и сама настала, јер ће у супротном битие пољуљани сами темељи на којима почива.

Уколико се донесе одлука да Косово и Метохија самостално преговара са ЕУ, то би европску породицу одвело у безакоње, хаос и општи волунтаризам, оценио је Николић.

Председник Србије се осврнуо и на предстојеће парламентарне изборе на КиМ, указујући да ће Београд, након пажљивог разматрања, одлучити да ли да позове косметске Србе.

"Захтевамо од Приштине да испуни елементарни предуслов: да омогући једнако право гласа без дискриминације косметским Србима и другим мањинама на Косову и Метохији, а на које указује и Извештај о раду УНМИК о коме данас расправљамо", навео је Николић.

Привремене институције из Приштине су, међутим, припремајући се за изборе, како је нагласио, чиниле све да Србима оспоре бирачко право.

"Позив прогнанима да гласају на обрасцима, са обележјем независне државе, која је то постала протерујући их са њихових вековних огњишта, њих четвртину милиона, представља пример врхунског лицемерја и провокације! Манипулацијом бирачким списковима Приштина је покушала да утврди нову, присилно измењену етничку структуру и тако директно утиче на резултате гласања", указао је Николић.

Председник Србије је такође апеловао да се очува улога Унмика, истакавши да је он последња брана политици промоције једнострано проглашене косовске независности.

Николић је рекао да се противи иницијативи да се под изговором "преоптерећености" и бављењем другим ургентнијим питањима прореде седнице СБ посвећене Косову.

Навео је да подржава иницијативу да се формира специјални суд и канцеларија тужиоца са седиштем ван територије Косова и Метохије за све процесе који ће проистећи на основу резултата истраге Специјалне истражне радне групе.

Србија ће, како је истакао, пружити пуну подршку да кривци буду процесуирани, као и до сада.

Николић се осврнуо и на бомбардовање СРЈ 1999, напоменувши да се не жали на неправду и бол који су нам нанети и не тражи плаћање ратних репарација у класичном смислу, али да ће све док је председник Србије помињати право Србије на обештећење.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

блбл

28.05.2014 06:46

У то ста прицас висе нико не вјерује.Сви знамо засто је Србија бомбардована и ста је кумовало да свијет стане на страну албанаца

ОДГОВОРИТЕ