Kosovski presedan otvorio nova žarišta

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je kosovskim presedanom započela era nedosledne primene međunarodnog prava, otvorena nova krizna žarišta i poručio da Srbija očekuje da se i u njenom slučaju primenjuje jednaka pravda i pravičnost kao i za druge.

Srbija 28.05.2014 | 09:03
Kosovski presedan otvorio nova žarišta

"U našem slučaju desio se paradoks i napravljen je presedan za koji su tvrdili da se nesmatra presedanom. Onda se dogodio Krim, kada su se vlasti i narod Krima, proglašavajući nezavisnost, oslonile na "čuveni kosovski presedan koji su zemlje zapada same stvorile", rekao je Nikolić na sednici Saveta bezbednosti UN, pre koje se sastao sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom.

"Potrebna nam je pomoć"

Čovek nije ponizan ako traži pomoć, ali je veliki samo ako pomoć pruži, rekao je u Njujorku predsednik Srbije Tomislav Nikolić i pozvao države članice Saveta bezbednosti UN da pomognu Srbiji, koju je pogodila poplava, jedna od najvećih u Evropi u proteklih sto godina.

Ta elementarna nepogoda, prema rečima Nikolića, odnela je više desetina života, potopila gradove, manja mesta, uništila obradive površine, privredu i nanela neprocenjivu štetu.

Da bi smanjili razmere katastrofe, građani su se odazvali pozivu svoje vlade, ispoljili visok stepen solidarnosti i hrabro i prisebno se borili da se spase ono što se spasti moglo, rekao je Nikolić.

"Potrebna nam je pomoć, kako bismo građanima omogućili da obnove ono što su izgubili, ponove poljoprivredne radove, tamo gde je to moguće, a tamo gde nije, da im se pomogne da preguraju godinu i sledeću počnu u normalnim uslovima", objasnio je Nikolić.

Nikolić je zahvalio svim državama i narodima koji su pomogli, ili će u narednom periodu pomoći Srbiji da prevaziđe tragediju i razaranja nastala katastrofalnom poplavom.

"Svaka odluka, bila ona pravedna ili ne, mora slediti neko pravilo ili propis, a postojanje međunarodnog prava garantuje pravnu sigurnost, ukida voluntarizam i arbitrarnost i obezbeđuje zakonitost. U suprotnom, savremena civilizacija se nimalo ne bi razlikovala od srednjovekovne i mi u tom slučaju ništa ne bismo naučili iz prošlosti", upozorio je šef srpske države.

Srbija je uvek poštovala i bez izuzetka poštuje teritorijalni integritet svake države članice UN, podvukao je on, dodajući da je sila bez pravde za osudu.

"Srbija očekuje da se i u njenom slučaju primenjuje jednaka pravda i pravičnost, kao i na druge države", poručio je Nikolić, naglasivši da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ali pregovara i pregovaraće sa Prištinom u želji da svim stanovnicima Kosova i Metohije obezbedi mir i prosperitet.

Istakao je da je to konstanta ove i svake buduće Vlade i da se Srbija metodom iznurivanja neće prinuditi da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Niko od nas ne treba da očekuje da mirno i dobrovoljno učestvujemo u samouništenju", poručio je predsednik Srbije.

Nikolić je podsetio da je Briselski sporazum bio "istinska vododelnica", a Srbija je dijalogom nedvosmisleno pokazala da je konstruktivan partner i da je spremna na kompromise u cilju stabilizacije i napretka čitavog regiona.

Sada je, dodao je, važnije nego ikad pre da obe strane budu posvećene i iskrene u dijalogu, a naredni period ključan je u implementaciji dogovorenog i u daljoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine zbog čega se mora odvijati pod budnim okom Unmika.

Nikolić očekuje da će u tome dragocenu pomoć pružiti EU, posebno tokom daljih pregovora u Briselu ali i u ovkiru evropskih integracija.

Nikolić je upozorio da najava formiranja takozvanih oružanih snaga Kosova narušava ne samo dijalog, već da najteže krši odredbe Rezolucije 1244, predstavlja pretnju stabilnosti u Srbiji i regionu i podriva autoritet UN.

Ocenio je da Srbija početak procesa pristupanja EU smatra i velikim podsticajem za dalji rad na unapređivanju životnih uslova srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali istovremeno je postavio pitanje kako Unija može da vodi pregovore sa Kosovom u vezi sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Srbija nema mehanizam da to spreči, ali može da postavi pitanje: Da li je Evropska unija zajednica država ili je zajednica država i paradržave? Da li će se opet desiti presedan koji nije predsedan?", upitao je Nikolić, ističući da EU mora da vodi računa o međunarodnom pravu, i pravilima iz kojih je i sama nastala, jer će u suprotnom bitie poljuljani sami temelji na kojima počiva.

Ukoliko se donese odluka da Kosovo i Metohija samostalno pregovara sa EU, to bi evropsku porodicu odvelo u bezakonje, haos i opšti voluntarizam, ocenio je Nikolić.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na predstojeće parlamentarne izbore na KiM, ukazujući da će Beograd, nakon pažljivog razmatranja, odlučiti da li da pozove kosmetske Srbe.

"Zahtevamo od Prištine da ispuni elementarni preduslov: da omogući jednako pravo glasa bez diskriminacije kosmetskim Srbima i drugim manjinama na Kosovu i Metohiji, a na koje ukazuje i Izveštaj o radu UNMIK o kome danas raspravljamo", naveo je Nikolić.

Privremene institucije iz Prištine su, međutim, pripremajući se za izbore, kako je naglasio, činile sve da Srbima ospore biračko pravo.

"Poziv prognanima da glasaju na obrascima, sa obeležjem nezavisne države, koja je to postala proterujući ih sa njihovih vekovnih ognjišta, njih četvrtinu miliona, predstavlja primer vrhunskog licemerja i provokacije! Manipulacijom biračkim spiskovima Priština je pokušala da utvrdi novu, prisilno izmenjenu etničku strukturu i tako direktno utiče na rezultate glasanja", ukazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je takođe apelovao da se očuva uloga Unmika, istakavši da je on poslednja brana politici promocije jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.

Nikolić je rekao da se protivi inicijativi da se pod izgovorom "preopterećenosti" i bavljenjem drugim urgentnijim pitanjima prorede sednice SB posvećene Kosovu.

Naveo je da podržava inicijativu da se formira specijalni sud i kancelarija tužioca sa sedištem van teritorije Kosova i Metohije za sve procese koji će proisteći na osnovu rezultata istrage Specijalne istražne radne grupe.

Srbija će, kako je istakao, pružiti punu podršku da krivci budu procesuirani, kao i do sada.

Nikolić se osvrnuo i na bombardovanje SRJ 1999, napomenuvši da se ne žali na nepravdu i bol koji su nam naneti i ne traži plaćanje ratnih reparacija u klasičnom smislu, ali da će sve dok je predsednik Srbije pominjati pravo Srbije na obeštećenje.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

blbl

28.05.2014 06:46

U to sta pricas vise niko ne vjeruje.Svi znamo zasto je Srbija bombardovana i sta je kumovalo da svijet stane na stranu albanaca

ODGOVORITE