Продавнице не раде, пријети несташица хране

На подручја која су највише страдала у поплавама попут Шамца, Маглаја и Добоја, и даље је нужно достављање воде за пиће и пакета са храном јер продавнице у овим мјестима не раде.

Босна и Херцеговина 27.05.2014 | 23:14
Продавнице не раде, пријети несташица хране

Након повлачења воде угроженим грађанима који су смјештени у прихватним центрима храна се доставља теренским возилима, док у Шамцу постоји једно насеље гдје се достава врши чамцима.

У току данашњег дана у Бијељини није евидентиран долазак хуманитарне помоћи.

Републички штаб за ванредне ситуације наредио је Јавном предузећу "Робне резерве РС" да за потребе Бијељине изврши набавку 60 тона концентроване сточне хране.

"С обзиром на све мањи прилив хуманитарне помоћи, наредних дана бићемо суочени с недостатком хране за угрожено становништво. Из тог разлога распуштени су пунктови за подјелу хране и других потреба на градском подручју Бијељине", навели су из Градског штаба за ванредне ситуације.

Кажу да ће пунктови на подручју најугроженијих сеоских мјесних заједница наставити с радом.

"Све је већи проблем снабдјевености тих продавница, посебно основним животним намирницама", истичу они.

Саво Минић, начелник општине Шамац, казао је да продавнице и институције још не раде, па се грађани снабдијевају преко пунктова па чак у једном мјесту и чамцима.
Према његовим ријечима, у складиштима имају довољно залиха, те да 80 одсто становништва у континуитету добија потребне намирнице.

"Зна се десити да неко сам дође на локацију гдје се дијели храна па да недостаје то што тражи, али и то се трудимо да ријешимо. Сада су најпотребније чизме и санитарије", истакао је Минић.

Анто Маглица, руководилац Цивилне заштите у општини Маглај, казао је да ни у Маглају још не раде продавнице и јавне институције.

"У складиштима има довољно хране, воде и пића. Када је у питању снабдијевање стоке, могу рећи само да су сви усјеви уништени, због чега ће становништво наредних годину дана бити на мукама", казао је Маглица, додајући да је ситуацију у овој општини стабилна, али да имају проблем са одвозом отпада.

Иста ситуација је и у Добоју, гдје се такође храна и даље доставља камионима или грађани долазе по њу на пунктове.

У оним општинама гдје су поплаве биле мањих размјера грађани су напросто окупирали продавнице.

"У најкраћем року нестају хљеб и вода у граду. Ево, ја три дана заредом идем у трговину како бих купила воду и немогуће је наћи, све је покуповано", кажу мјештани Милића.

Милијана Васиљевић, члан Штаба за ванредне ситуације у општини Милићи, рекла је да је у продавницама све мање брашна, уља, шећера и воде, те оцијенила да ће ускоро да нестане и сточне хране.

"Магацини су празни, а нема велепродаје, јер се већина овдашњих купаца снабдијевала у Бијељини", додала је Васиљевићева.

Цвијетин Максимовић, члан Штаба за ванредне ситуације у општини Сребреница, каже да нису имали пријава од стране грађана да им недостају неке намирнице.
Слободан Крстић, члан Штаба за ванредне ситуације у Пелагићеву, казао је да је у њиховој општини ситуација стабилна.

"Код нас је било поплављено свега 50 кућа, тако да ми нисмо никако имали проблема са снабдјевеношћу", казао је Крстић.

Надира Ешерић, начелник Штаба Цивилне заштите у Тузли, казала је да продавнице на подручју овог кантона раде, али још има породица који се снабдијевају помоћу пакета јер су смјештени у алтернативним центрима.

Извор: НН

Коментари / 0

Оставите коментар