Prodavnice ne rade, prijeti nestašica hrane

Na područja koja su najviše stradala u poplavama poput Šamca, Maglaja i Doboja, i dalje je nužno dostavljanje vode za piće i paketa sa hranom jer prodavnice u ovim mjestima ne rade.

Bosna i Hercegovina 27.05.2014 | 23:14
Prodavnice ne rade, prijeti nestašica hrane

Nakon povlačenja vode ugroženim građanima koji su smješteni u prihvatnim centrima hrana se dostavlja terenskim vozilima, dok u Šamcu postoji jedno naselje gdje se dostava vrši čamcima.

U toku današnjeg dana u Bijeljini nije evidentiran dolazak humanitarne pomoći.

Republički štab za vanredne situacije naredio je Javnom preduzeću "Robne rezerve RS" da za potrebe Bijeljine izvrši nabavku 60 tona koncentrovane stočne hrane.

"S obzirom na sve manji priliv humanitarne pomoći, narednih dana bićemo suočeni s nedostatkom hrane za ugroženo stanovništvo. Iz tog razloga raspušteni su punktovi za podjelu hrane i drugih potreba na gradskom području Bijeljine", naveli su iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Kažu da će punktovi na području najugroženijih seoskih mjesnih zajednica nastaviti s radom.

"Sve je veći problem snabdjevenosti tih prodavnica, posebno osnovnim životnim namirnicama", ističu oni.

Savo Minić, načelnik opštine Šamac, kazao je da prodavnice i institucije još ne rade, pa se građani snabdijevaju preko punktova pa čak u jednom mjestu i čamcima.
Prema njegovim riječima, u skladištima imaju dovoljno zaliha, te da 80 odsto stanovništva u kontinuitetu dobija potrebne namirnice.

"Zna se desiti da neko sam dođe na lokaciju gdje se dijeli hrana pa da nedostaje to što traži, ali i to se trudimo da riješimo. Sada su najpotrebnije čizme i sanitarije", istakao je Minić.

Anto Maglica, rukovodilac Civilne zaštite u opštini Maglaj, kazao je da ni u Maglaju još ne rade prodavnice i javne institucije.

"U skladištima ima dovoljno hrane, vode i pića. Kada je u pitanju snabdijevanje stoke, mogu reći samo da su svi usjevi uništeni, zbog čega će stanovništvo narednih godinu dana biti na mukama", kazao je Maglica, dodajući da je situaciju u ovoj opštini stabilna, ali da imaju problem sa odvozom otpada.

Ista situacija je i u Doboju, gdje se takođe hrana i dalje dostavlja kamionima ili građani dolaze po nju na punktove.

U onim opštinama gdje su poplave bile manjih razmjera građani su naprosto okupirali prodavnice.

"U najkraćem roku nestaju hljeb i voda u gradu. Evo, ja tri dana zaredom idem u trgovinu kako bih kupila vodu i nemoguće je naći, sve je pokupovano", kažu mještani Milića.

Milijana Vasiljević, član Štaba za vanredne situacije u opštini Milići, rekla je da je u prodavnicama sve manje brašna, ulja, šećera i vode, te ocijenila da će uskoro da nestane i stočne hrane.

"Magacini su prazni, a nema veleprodaje, jer se većina ovdašnjih kupaca snabdijevala u Bijeljini", dodala je Vasiljevićeva.

Cvijetin Maksimović, član Štaba za vanredne situacije u opštini Srebrenica, kaže da nisu imali prijava od strane građana da im nedostaju neke namirnice.
Slobodan Krstić, član Štaba za vanredne situacije u Pelagićevu, kazao je da je u njihovoj opštini situacija stabilna.

"Kod nas je bilo poplavljeno svega 50 kuća, tako da mi nismo nikako imali problema sa snabdjevenošću", kazao je Krstić.

Nadira Ešerić, načelnik Štaba Civilne zaštite u Tuzli, kazala je da prodavnice na području ovog kantona rade, ali još ima porodica koji se snabdijevaju pomoću paketa jer su smješteni u alternativnim centrima.

Izvor: NN

Komentari / 0

Ostavite komentar