Лукјанов: Украјини потребан "Дејтон"

Само снажни спољашњи оквири могу да створе услове да се Украјина не би изнова претварала у "буре барута" за односе Русије и Запада; другим ријечима, потребно је нешто попут Дејтонског споразума, оцијенио је главни уредник часописа "Русија у глобалној политици" Фјодор Лукјанов.

Свијет 27.05.2014 | 19:39
Лукјанов: Украјини потребан "Дејтон"

Он је у ауторском тексту за "Газету.ру" навео да "у украјинском случају није потребан формални протекторат као у Босни и Херцеговини", али да су потребни механизми који обезбјеђују поштовање свих интереса, спољашњих и унутрашњих.

Према мишљењу Лукјанова, споразум за Украјину требало би да буде потписан под притиском САД и ЕУ, уз учешће Русије, као и да је вријеме да Москва понуди Западу да обаве овај озбиљан посао.

Аутор је навео кључне факторе украјинске кризе у свјетлу одржаних ванредних предсједничких избора на којима је у недјељу побиједио Петро Порошенко, оцијенивши да легитимност избора може да буде оспорена, али да они представљају политичку вољу већег дијела земље.

Револуционарног ентузијазма нема, људи су уморни од хаоса и непредвидивости и желе поштованог и разумног "шефа" за којег претпостављају да може да ријеши проблеме, сматра Лукјанов.

"Само тако може да се објасни побједа у првом кругу избора милијардера Порошенка, који је стуб система против којег се побунио Мајдан", закључио је аутор.

Кијев, према његовим ријечима, има посла са системском опозицијом на истоку земље коју назива терористима, али ће морати са њом да пронађе заједнички језик, док је на Москви да пронађе свој интерес у односу с украјинским властима.

Најозбиљнији изазов за Порошенка представљаће покушај да се раздвоји од привремене власти и да сачува интегритет државе на истоку или да тај дио територије претвори у жариште грађанског рата.

"Москва ће морати да одлучи да ли јој је у интересу стабилизација ситуације у сусједној земљи, а ту је најважнија њена улога у регионима Доњецка и Луганска у којима има велики утицај и гдје би требало да
преузме финансијску и моралну одговорност", навео је Лукјанов.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

РЕАЛАН

27.05.2014 17:47

ТЕ ДЕЈТОН ДА ТЕ X ДЕЈТОН

ОДГОВОРИТЕ