Lukjanov: Ukrajini potreban "Dejton"

Samo snažni spoljašnji okviri mogu da stvore uslove da se Ukrajina ne bi iznova pretvarala u "bure baruta" za odnose Rusije i Zapada; drugim riječima, potrebno je nešto poput Dejtonskog sporazuma, ocijenio je glavni urednik časopisa "Rusija u globalnoj politici" Fjodor Lukjanov.

Svijet 27.05.2014 | 19:39
Lukjanov: Ukrajini potreban "Dejton"

On je u autorskom tekstu za "Gazetu.ru" naveo da "u ukrajinskom slučaju nije potreban formalni protektorat kao u Bosni i Hercegovini", ali da su potrebni mehanizmi koji obezbjeđuju poštovanje svih interesa, spoljašnjih i unutrašnjih.

Prema mišljenju Lukjanova, sporazum za Ukrajinu trebalo bi da bude potpisan pod pritiskom SAD i EU, uz učešće Rusije, kao i da je vrijeme da Moskva ponudi Zapadu da obave ovaj ozbiljan posao.

Autor je naveo ključne faktore ukrajinske krize u svjetlu održanih vanrednih predsjedničkih izbora na kojima je u nedjelju pobijedio Petro Porošenko, ocijenivši da legitimnost izbora može da bude osporena, ali da oni predstavljaju političku volju većeg dijela zemlje.

Revolucionarnog entuzijazma nema, ljudi su umorni od haosa i nepredvidivosti i žele poštovanog i razumnog "šefa" za kojeg pretpostavljaju da može da riješi probleme, smatra Lukjanov.

"Samo tako može da se objasni pobjeda u prvom krugu izbora milijardera Porošenka, koji je stub sistema protiv kojeg se pobunio Majdan", zaključio je autor.

Kijev, prema njegovim riječima, ima posla sa sistemskom opozicijom na istoku zemlje koju naziva teroristima, ali će morati sa njom da pronađe zajednički jezik, dok je na Moskvi da pronađe svoj interes u odnosu s ukrajinskim vlastima.

Najozbiljniji izazov za Porošenka predstavljaće pokušaj da se razdvoji od privremene vlasti i da sačuva integritet države na istoku ili da taj dio teritorije pretvori u žarište građanskog rata.

"Moskva će morati da odluči da li joj je u interesu stabilizacija situacije u susjednoj zemlji, a tu je najvažnija njena uloga u regionima Donjecka i Luganska u kojima ima veliki uticaj i gdje bi trebalo da
preuzme finansijsku i moralnu odgovornost", naveo je Lukjanov.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

REALAN

27.05.2014 19:47

TE DEJTON DA TE X DEJTON

ODGOVORITE