Усвојен Извјештај о провођењу Закона о сукобу интереса

Извјештај о провођењу Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ које врши Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ за 2013. годину данас је усвојила Заједничка комисија за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику Парламентарне скупштине БиХ.

Босна и Херцеговина 27.05.2014 | 19:01
Усвојен Извјештај о провођењу Закона о сукобу интереса

Из Парламентарне скупштине БиХ саопштено је да је усвојен и закључак којим се обавезује ЦИК БиХ да Комисији достави информацију са подацима у вези са предметима о сукобу интереса током 2013. године, као и о онима којима ће бити прослијеђени другим надлежним органима.

Усвојен је годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмана за људска права БиХ и извјештај о појавама дискриминације у БиХ за 2013. годину, са закључком којим је предложено домовима Парламентарне скупштине БиХ да позову све релевантне субјекте да изврше препоруке Институције омбудсмана за људска права БиХ.

Није подржан у првој комисијској фази Приједлог закона о допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ, уз образложење да буџетом институција БиХ за текућу
годину нису предвиђена финансијска средства неопходна за његову реализацију.

У саопштењу се наглашава да би усвајањем овог законског акта било потребно измијенити и одредбе Закона БиХ о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера којим је дефинисан рад Независне комисије Парламентарне скупштине БиХ за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштивање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере.

Подржан је и извјештај о раду Независне комисије Парламентарне скупштине БиХ за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштовање људских права лица над којима се извршавају кривичне
санкције и друге мјере које је у кривичном поступку изрекао Суд БиХ, страни судови за дјела предвиђена Кривичним законом БиХ или међународним уговором чија је потписница БиХ или други суд у складу са законом БиХ за 2013. годину, са препорукама Независне комисије, које чине саставни дио овог извјештаја.

Коментари / 0

Оставите коментар