Usvojen Izvještaj o provođenju Zakona o sukobu interesa

Izvještaj o provođenju Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH koje vrši Centralna izborna komisija /CIK/ BiH za 2013. godinu danas je usvojila Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH.

Bosna i Hercegovina 27.05.2014 | 19:01
Usvojen Izvještaj o provođenju Zakona o sukobu interesa

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je usvojen i zaključak kojim se obavezuje CIK BiH da Komisiji dostavi informaciju sa podacima u vezi sa predmetima o sukobu interesa tokom 2013. godine, kao i o onima kojima će biti proslijeđeni drugim nadležnim organima.

Usvojen je godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH i izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH za 2013. godinu, sa zaključkom kojim je predloženo domovima Parlamentarne skupštine BiH da pozovu sve relevantne subjekte da izvrše preporuke Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Nije podržan u prvoj komisijskoj fazi Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, uz obrazloženje da budžetom institucija BiH za tekuću
godinu nisu predviđena finansijska sredstva neophodna za njegovu realizaciju.

U saopštenju se naglašava da bi usvajanjem ovog zakonskog akta bilo potrebno izmijeniti i odredbe Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera kojim je definisan rad Nezavisne komisije Parlamentarne skupštine BiH za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere.

Podržan je i izvještaj o radu Nezavisne komisije Parlamentarne skupštine BiH za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične
sankcije i druge mjere koje je u krivičnom postupku izrekao Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH za 2013. godinu, sa preporukama Nezavisne komisije, koje čine sastavni dio ovog izvještaja.

Komentari / 0

Ostavite komentar