Милановић: Хрватска грли БиХ, али је неће више гушити

БиХ данас поново постаје помало заборављена држава којом се бави бирократија, а Хрватска жели да јој помогне, не као тутор и ментор, у остварењу пуне слободе какву желе њени народи, рекао је предсједник хрватске владе Зоран Милановић.

Босна и Херцеговина 27.05.2014 | 15:39
Милановић: Хрватска грли БиХ, али је неће више гушити

Хрватска истински жели да помогне БиХ и да има јаког и стабилног сусједа а солидарност је показала и у недавним поплавама у тој земљи, подсјетио је предсједник хрватске владе који је отворио нову зграду фрањевачког самостана у Фојници.

Он је сликовито описао да је за њега БиХ сусјед Хрватске "која ју је увијек грлила, али некада покушавала и угушити, али то неће више никада".

Нагласио је и да "не жели да Хрвати оду одавде, јер нису одлазили вијековима", а предуслов за то је добар живот који треба изградити.

У самостану Духа Светога, који датира из XИВ вијека, он је напоменуо да послије стотина говора, које су многи преживјели, и на чему им честита, први пут држи говор у цркви.

Хрватски премијер је отворио зграду самостанског музеја, у којем се чувају експонати непроцењиве вриједности и за чију је обнову Хрватска издвојила значајна средства.

Иначе, подршка обнови самостанског музеја у Фојници дио је напора Хрватске да се помогне Хрватима у БиХ, а захтјевни процес његове градње трајао је пуних четрнаест година.

Председавајући Савета министара БиХ Вјекослав Беванда, који је био на отварању, казао је да ће овај чин бити на добробит свима који цијене вриједности хрватског народа у БиХ, али и за све остале.

"Овај самостан има непроцјењиву вриједност за хрватски народ у БиХ, али и за БиХ у цјелини", казао је Беванда.

Коментари / 0

Оставите коментар