Milanović: Hrvatska grli BiH, ali je neće više gušiti

BiH danas ponovo postaje pomalo zaboravljena država kojom se bavi birokratija, a Hrvatska želi da joj pomogne, ne kao tutor i mentor, u ostvarenju pune slobode kakvu žele njeni narodi, rekao je predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović.

Bosna i Hercegovina 27.05.2014 | 15:39
Milanović: Hrvatska grli BiH, ali je neće više gušiti

Hrvatska istinski želi da pomogne BiH i da ima jakog i stabilnog susjeda a solidarnost je pokazala i u nedavnim poplavama u toj zemlji, podsjetio je predsjednik hrvatske vlade koji je otvorio novu zgradu franjevačkog samostana u Fojnici.

On je slikovito opisao da je za njega BiH susjed Hrvatske "koja ju je uvijek grlila, ali nekada pokušavala i ugušiti, ali to neće više nikada".

Naglasio je i da "ne želi da Hrvati odu odavde, jer nisu odlazili vijekovima", a preduslov za to je dobar život koji treba izgraditi.

U samostanu Duha Svetoga, koji datira iz XIV vijeka, on je napomenuo da poslije stotina govora, koje su mnogi preživjeli, i na čemu im čestita, prvi put drži govor u crkvi.

Hrvatski premijer je otvorio zgradu samostanskog muzeja, u kojem se čuvaju eksponati neprocenjive vrijednosti i za čiju je obnovu Hrvatska izdvojila značajna sredstva.

Inače, podrška obnovi samostanskog muzeja u Fojnici dio je napora Hrvatske da se pomogne Hrvatima u BiH, a zahtjevni proces njegove gradnje trajao je punih četrnaest godina.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, koji je bio na otvaranju, kazao je da će ovaj čin biti na dobrobit svima koji cijene vrijednosti hrvatskog naroda u BiH, ali i za sve ostale.

"Ovaj samostan ima neprocjenjivu vrijednost za hrvatski narod u BiH, ali i za BiH u cjelini", kazao je Bevanda.

Komentari / 0

Ostavite komentar