Бијељина: Сава у опадању

Стање водостаја у Семберији данас је најповољније. 

Република Српска 27.05.2014 | 12:50
Бијељина: Сава у опадању

Ниво Саве опао је за два и по метра у односу на највиши измјерен водостај за вријеме поплава а могуће је да ће се сутра или прекосутра ова ријека вратити у своје корито. Вода из најугроженијег мјеста - Велиног Села, данас убрзано опада и након дезинфекиције објеката и терена биће створени услови за повратак људи и стоке.

У заплављеним селима уз Саву, јуче је прикупљено 10,5 тона угинуле стоке, а стање на овом подручју и даље је епидемиолошки ризично. У поплављеном мјесту Велино Село појачан је ангажман ветеринарске инспекције са циљем контроле уласка и изласка живих животиња и спречавања заразних болести. Евакуација угинулих животиња наставља се, несмањеним интензитетом.

Апелује се на становништво да без одобрења не иде у подручја која су означена као епидемиолошки ризична, да би се смањила могућност заразе.

Командант кризног штаба, Мићо Мићић, изјавио је данас на конференцији за новинаре да се очекује још већи пад водостаја када ће бити омогућен прилаз камиона ка путу за Рачу који је још увијек затворен.

"Наш оптимизам заснива се на чињеници да је водостај у Жупањи опао за 30 цм у протекла 24 х а у Славонском Броду за 35 цм", поручио је Мићић.

Залихе сточне хране тренутно не представљају проблем захваљујући достави из републичких робних резерви, али с обзиром да је у колективним центрима још увијек смјештено 461 лице, апелује се на помоћ у храни за људе, прије свега конзервираној.

Помоћ у дезинфекционим и средствима за личну хигијену и даље је потребна. На пословима дезинфекције терена помажу 2 екипе из Словеније, а 3 су ангажоване на радовима препумпавања воде. Пумпи још увијек нема довољно.

Екипе из Турске такође су ангажоване на извлачењу воде.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар