Bijeljina: Sava u opadanju

Stanje vodostaja u Semberiji danas je najpovoljnije. 

Republika Srpska 27.05.2014 | 12:50
Bijeljina: Sava u opadanju

Nivo Save opao je za dva i po metra u odnosu na najviši izmjeren vodostaj za vrijeme poplava a moguće je da će se sutra ili prekosutra ova rijeka vratiti u svoje korito. Voda iz najugroženijeg mjesta - Velinog Sela, danas ubrzano opada i nakon dezinfekicije objekata i terena biće stvoreni uslovi za povratak ljudi i stoke.

U zaplavljenim selima uz Savu, juče je prikupljeno 10,5 tona uginule stoke, a stanje na ovom području i dalje je epidemiološki rizično. U poplavljenom mjestu Velino Selo pojačan je angažman veterinarske inspekcije sa ciljem kontrole ulaska i izlaska živih životinja i sprečavanja zaraznih bolesti. Evakuacija uginulih životinja nastavlja se, nesmanjenim intenzitetom.

Apeluje se na stanovništvo da bez odobrenja ne ide u područja koja su označena kao epidemiološki rizična, da bi se smanjila mogućnost zaraze.

Komandant kriznog štaba, Mićo Mićić, izjavio je danas na konferenciji za novinare da se očekuje još veći pad vodostaja kada će biti omogućen prilaz kamiona ka putu za Raču koji je još uvijek zatvoren.

"Naš optimizam zasniva se na činjenici da je vodostaj u Županji opao za 30 cm u protekla 24 h a u Slavonskom Brodu za 35 cm", poručio je Mićić.

Zalihe stočne hrane trenutno ne predstavljaju problem zahvaljujući dostavi iz republičkih robnih rezervi, ali s obzirom da je u kolektivnim centrima još uvijek smješteno 461 lice, apeluje se na pomoć u hrani za ljude, prije svega konzerviranoj.

Pomoć u dezinfekcionim i sredstvima za ličnu higijenu i dalje je potrebna. Na poslovima dezinfekcije terena pomažu 2 ekipe iz Slovenije, a 3 su angažovane na radovima prepumpavanja vode. Pumpi još uvijek nema dovoljno.

Ekipe iz Turske takođe su angažovane na izvlačenju vode.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar