Шта ће бити са Звездом сад?

Одлазе Бајковић, Мијаиловић, Петковић, Келхар, вероватно и Милијаш, Дауда, Печник, Лазовић... Први и судбоносни задатак управе је да се до 31. маја избори за право да клуб изађе у Европу.

Фудбал 27.05.2014 | 10:18
Шта ће бити са Звездом сад?

Фудбалери Црвене звезде су своје урадили најбоље што су могли - лопта је сада у пољу управе клуба. Освајање 26. шампионске титуле донело је срећу и радост и бар накратко потиснуло у други план лавину проблема која се већ годинама, непрестано обрушава на "Маракану". Али, док играчи могу на заслужени одмор, за челнике црвено-белих утакмица тек сада почиње.

Први и судбоносни задатак управе је да се до 31. маја, враћањем или репрограмом дугова, избори за право да клуб учествује у квалификацијама за Лигу шампиона. Наравно, под условом да Комисија за финансијску контролу клубова УЕФА данас пресуди у Звездину корист. Од одбацивања тужбе коју су поднели истражни органи европске "куће фудбала" и издавања лиценце за такмичење, зависиће и сви остали потези које ће током кратке летње паузе вући у Љутице Богдана.

- Чинимо све да решимо горуће проблеме. Тешко је јер смо наследили велика дуговања, а новца нема - кратко је прокоментарисао генерални секретар Миодраг Зечевић, одлазећи на састанак с колегом по функцији из Спортског друштва Црвена звезда Игором Милојевићем.

За то време, председник Драган Џајић и чланови ужег руководства који се баве спортским питањима, имаће једнако тежак задатак да задрже на окупу макар окосницу шампионског тима. Голман Бобан Бајковић је још у тренуцима славља поновио одлуку да овог лета одлази после 11 година.

- Ово је моја кућа и остао бих заувек. Али, сада имам породицу, морам да мислим и на будућност свог детета. Време је за растанак, али нема разлога за бригу, јер Звезда има и боље од мене - истакао је Бајковић, мислећи пре свега на омладинског репрезентативца Рајковића, пошто трећем голману Весићу, такође, истиче уговор.

Обавеза према Звезди престаје и левом беку Николи Мијаиловићу, словеначком штоперу Дејану Келхару, као и запостављеном Јовану Крнети. Ниједан од њих неће остати на "Маракани", али оно што је још алармантније за црвено-беле, на прагу излазних врата стоји још дужи шпалир играча.

На челу је капитен Ненад Милијаш, који је ове сезоне поднео велику жртву доношењем одлуке да других шест месеци одигра без динара надокнаде! После одличне сезоне и са 30 година, Звездин вођа има прилику да у иностранству још једном наплати знање, а клуб неће имати инструменте да га задржи, јер се Милијашу већ превише дугује.

Готово иста ситуација је и с Дарком Лазовићем, с тим да је 23-годишњи дриблер играч од којег клуб може и добро да заради.

- Све је на управи. Имам уговор на још годину дана и биће како клуб одлучи - истакао је Лазовић.

У очекивани егзодус укључиће се још двојица важних играча. Словенац Нејц Печник је бриљирао већим делом сезоне и скренуо пажњу иностраних клубова, баш као и Абиола Дауда који је у финишу паузирао због повреде. Нигеријац има клаузулу у уговору према којој Звезда има рок до 31. маја да се изјасни да ли жели наставак сарадње на још годину дана.

Можда и једини које ће управа моћи да задржи су Милош Нинковић и голгетер Драган Мрђа. Искусни асови, такође, чекају примамљиве понуде, али није искључена могућност договора.

- Да нисмо освојили титулу, сигурно бих отишао. Овако, сигурно ћу сести с људима из клуба и заједно ћемо донети одлуку. Али, прво да одиграмо и последње коло, па да се одморим од свега - истакао је Нинковић.

Кад се зна да је Петковић практично већ продат Спортингу, да одлази Милуновић, а да ће Звезда вероватно уручити "захвалнице" Ненадићу, Оњилу, Мартиновићу и Арауху, јасно је да на "Маракани" предстоји лето великих промена. Али, времена нема много, јер ће већ 15. јула, уколико УЕФА да зелено светло, Звезда играти квалификације за Лигу шампиона. У супротном, без Европе, комплетна стратегија клуба попримиће сасвим другачије контуре.

СА СЛАВЉА У ЊУЈОРК
ДРАГАН Мрђа и Дарко Лазовић нису имали времена ни да се наспавају после славља. Они су у понедељак рано ујутро, практично право са прославе титуле, отпутовали за Њујорк, где су се прикључили репрезентацији Србији. На Мрђу и Лазовића селектор Друловић ће моћи да рачуна на мечевима с Панамом и Бразилом.

ОСТАЈУ КОВАЧЕВИЋ, РАКИЋ, ГОГИЋ...
КАДА је Звезда у питању тешко се било шта може тврдити са сигурношћу, али ће вероватно и у наредној сезони црвено-бели дрес носити везисти Ковачевић, Гогић и Савићевић, штопер Павићевић, млади голман Рајковић, нападач Ракић. У екипу се из Спартака вратио дефанзивац Лазић, а из омладинског погона ће већ за меч с Војводином бити прикључени Вукашин Јовановић, Милош Стојановић и Лука Јовић. Уз њих, промоцију чека и Марко Грујић, који је тренутно ван строја због прелома руке.

ПРЕТЊА ИЗ СКАНДИНАВИЈЕ
ПОЗНАТИ су и потенцијални ривали Звезде у квалификацијама за Лигу шампиона, уколико српски клуб добије лиценцу. У другом колу црвено-бели ће бити носиоци и жреб 23. јуна може да их споји с прваком Босне Зрињским, албанским Скендербегом, Работничким из Македоније, Валетом с Малте, исландским Рејкјавиком, ТНС из Велса, али и са јачим ривалима попут шведског првака Малмеа и норвешког Стромсгодсета.

Ако прође даље, Звезда у трећој рунди тешко може да буде повлашћена, јер је мало вероватно да ће неколико клубова калибра Селтика, Стеауе, Динама, Салцбурга, Спарте или Шерифа испасти од аутсајдера. Управо ови тимови потенцијални су ривали нашем шампиону у трећем колу.

Коментари / 0

Оставите коментар