Šta će biti sa Zvezdom sad?

Odlaze Bajković, Mijailović, Petković, Kelhar, verovatno i Milijaš, Dauda, Pečnik, Lazović... Prvi i sudbonosni zadatak uprave je da se do 31. maja izbori za pravo da klub izađe u Evropu.

Fudbal 27.05.2014 | 10:18
Šta će biti sa Zvezdom sad?

Fudbaleri Crvene zvezde su svoje uradili najbolje što su mogli - lopta je sada u polju uprave kluba. Osvajanje 26. šampionske titule donelo je sreću i radost i bar nakratko potisnulo u drugi plan lavinu problema koja se već godinama, neprestano obrušava na "Marakanu". Ali, dok igrači mogu na zasluženi odmor, za čelnike crveno-belih utakmica tek sada počinje.

Prvi i sudbonosni zadatak uprave je da se do 31. maja, vraćanjem ili reprogramom dugova, izbori za pravo da klub učestvuje u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Naravno, pod uslovom da Komisija za finansijsku kontrolu klubova UEFA danas presudi u Zvezdinu korist. Od odbacivanja tužbe koju su podneli istražni organi evropske "kuće fudbala" i izdavanja licence za takmičenje, zavisiće i svi ostali potezi koje će tokom kratke letnje pauze vući u Ljutice Bogdana.

- Činimo sve da rešimo goruće probleme. Teško je jer smo nasledili velika dugovanja, a novca nema - kratko je prokomentarisao generalni sekretar Miodrag Zečević, odlazeći na sastanak s kolegom po funkciji iz Sportskog društva Crvena zvezda Igorom Milojevićem.

Za to vreme, predsednik Dragan Džajić i članovi užeg rukovodstva koji se bave sportskim pitanjima, imaće jednako težak zadatak da zadrže na okupu makar okosnicu šampionskog tima. Golman Boban Bajković je još u trenucima slavlja ponovio odluku da ovog leta odlazi posle 11 godina.

- Ovo je moja kuća i ostao bih zauvek. Ali, sada imam porodicu, moram da mislim i na budućnost svog deteta. Vreme je za rastanak, ali nema razloga za brigu, jer Zvezda ima i bolje od mene - istakao je Bajković, misleći pre svega na omladinskog reprezentativca Rajkovića, pošto trećem golmanu Vesiću, takođe, ističe ugovor.

Obaveza prema Zvezdi prestaje i levom beku Nikoli Mijailoviću, slovenačkom štoperu Dejanu Kelharu, kao i zapostavljenom Jovanu Krneti. Nijedan od njih neće ostati na "Marakani", ali ono što je još alarmantnije za crveno-bele, na pragu izlaznih vrata stoji još duži špalir igrača.

Na čelu je kapiten Nenad Milijaš, koji je ove sezone podneo veliku žrtvu donošenjem odluke da drugih šest meseci odigra bez dinara nadoknade! Posle odlične sezone i sa 30 godina, Zvezdin vođa ima priliku da u inostranstvu još jednom naplati znanje, a klub neće imati instrumente da ga zadrži, jer se Milijašu već previše duguje.

Gotovo ista situacija je i s Darkom Lazovićem, s tim da je 23-godišnji dribler igrač od kojeg klub može i dobro da zaradi.

- Sve je na upravi. Imam ugovor na još godinu dana i biće kako klub odluči - istakao je Lazović.

U očekivani egzodus uključiće se još dvojica važnih igrača. Slovenac Nejc Pečnik je briljirao većim delom sezone i skrenuo pažnju inostranih klubova, baš kao i Abiola Dauda koji je u finišu pauzirao zbog povrede. Nigerijac ima klauzulu u ugovoru prema kojoj Zvezda ima rok do 31. maja da se izjasni da li želi nastavak saradnje na još godinu dana.

Možda i jedini koje će uprava moći da zadrži su Miloš Ninković i golgeter Dragan Mrđa. Iskusni asovi, takođe, čekaju primamljive ponude, ali nije isključena mogućnost dogovora.

- Da nismo osvojili titulu, sigurno bih otišao. Ovako, sigurno ću sesti s ljudima iz kluba i zajedno ćemo doneti odluku. Ali, prvo da odigramo i poslednje kolo, pa da se odmorim od svega - istakao je Ninković.

Kad se zna da je Petković praktično već prodat Sportingu, da odlazi Milunović, a da će Zvezda verovatno uručiti "zahvalnice" Nenadiću, Onjilu, Martinoviću i Arauhu, jasno je da na "Marakani" predstoji leto velikih promena. Ali, vremena nema mnogo, jer će već 15. jula, ukoliko UEFA da zeleno svetlo, Zvezda igrati kvalifikacije za Ligu šampiona. U suprotnom, bez Evrope, kompletna strategija kluba poprimiće sasvim drugačije konture.

SA SLAVLjA U NjUJORK
DRAGAN Mrđa i Darko Lazović nisu imali vremena ni da se naspavaju posle slavlja. Oni su u ponedeljak rano ujutro, praktično pravo sa proslave titule, otputovali za Njujork, gde su se priključili reprezentaciji Srbiji. Na Mrđu i Lazovića selektor Drulović će moći da računa na mečevima s Panamom i Brazilom.

OSTAJU KOVAČEVIĆ, RAKIĆ, GOGIĆ...
KADA je Zvezda u pitanju teško se bilo šta može tvrditi sa sigurnošću, ali će verovatno i u narednoj sezoni crveno-beli dres nositi vezisti Kovačević, Gogić i Savićević, štoper Pavićević, mladi golman Rajković, napadač Rakić. U ekipu se iz Spartaka vratio defanzivac Lazić, a iz omladinskog pogona će već za meč s Vojvodinom biti priključeni Vukašin Jovanović, Miloš Stojanović i Luka Jović. Uz njih, promociju čeka i Marko Grujić, koji je trenutno van stroja zbog preloma ruke.

PRETNjA IZ SKANDINAVIJE
POZNATI su i potencijalni rivali Zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ukoliko srpski klub dobije licencu. U drugom kolu crveno-beli će biti nosioci i žreb 23. juna može da ih spoji s prvakom Bosne Zrinjskim, albanskim Skenderbegom, Rabotničkim iz Makedonije, Valetom s Malte, islandskim Rejkjavikom, TNS iz Velsa, ali i sa jačim rivalima poput švedskog prvaka Malmea i norveškog Stromsgodseta.

Ako prođe dalje, Zvezda u trećoj rundi teško može da bude povlašćena, jer je malo verovatno da će nekoliko klubova kalibra Seltika, Steaue, Dinama, Salcburga, Sparte ili Šerifa ispasti od autsajdera. Upravo ovi timovi potencijalni su rivali našem šampionu u trećem kolu.

Komentari / 0

Ostavite komentar