Огромне штете у пољопривреди

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је да су поплаве нанијеле велике штете у аграрном сектору Српске, јер је према грубој процјени најмање око 70.000 хектара под водом.

Република Српска 27.05.2014 | 16:00
Огромне штете у пољопривреди

"Аграрни сектор је најосјетљиви и најрањивији. Треба имати у виду да је поплавама на одређен начин погођено око 30 општина Српске, које су најактивније са становишта аграрне производње", истакао је Мирјанић.

Он је рекао да само у овим општинама има више од 350.000 обрадивих површина, односно ораница, двије трећине сточног фонда, више од двије трећине укупне производње кукуруза и меса, те око 80 одсто производње поврћа у односу на Републику Српску.

"Највише су страдале Бијељина, Шамац, Модрича, Србац, већи дио периферије Добоја са становишта производње, те још много других општина као што су Доњи Жабар и Пелагићево", истакао је Мирјанић.

Мирјанић је истакао да је око половине сточног фонда угрожено.

"Министарство пољопривреде је формирало стручни тим који даје инструкције и помоћ свим општинским комисијама за процјену штете, а 70 савјетодаваца Министарства је ангажовано у свим општинама ради пружања помоћи пољопривредним произвођачима да се штета од поплава колико-толико ублажи", нагласио је Мирјанић.

Мирјанић је рекао да ће Влада Републике Српске за дан-два изаћи са цјеловитим програмом активности, а Министарство пољопривреде Српске ће већ сутра имати утврђене све елементе који иду у правцу санирања стања и обнове производње у аграру.

"Свакодневно радимо у два правца, од којих је један да покушавамо збринути производњу која још постоји, односно анималну производњу хране, а стручне екипе Министарства предузимају мјере, уз сјемена која су обезбјеђена и средства за заштиту биља, на пословима заснивања нове производње", закључио је Мирјанић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драган-Батковиц

27.05.2014 07:02

Ове године ниста од продаје поврца на пијацама.Спас видим само колико толико на прелаз у узгајање индустриског парадаиза и паприке.Као прво,много је незахтјевније узгајање и сигурна је продаја и сто је најбитније временски се јос увјек мозе реализовати.Самим тиме мозда се спааси и фабрика за прераду поврца "Сава"из Бијељине...

ОДГОВОРИТЕ