Ogromne štete u poljoprivredi

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da su poplave nanijele velike štete u agrarnom sektoru Srpske, jer je prema gruboj procjeni najmanje oko 70.000 hektara pod vodom.

Republika Srpska 27.05.2014 | 16:00
Ogromne štete u poljoprivredi

"Agrarni sektor je najosjetljivi i najranjiviji. Treba imati u vidu da je poplavama na određen način pogođeno oko 30 opština Srpske, koje su najaktivnije sa stanovišta agrarne proizvodnje", istakao je Mirjanić.

On je rekao da samo u ovim opštinama ima više od 350.000 obradivih površina, odnosno oranica, dvije trećine stočnog fonda, više od dvije trećine ukupne proizvodnje kukuruza i mesa, te oko 80 odsto proizvodnje povrća u odnosu na Republiku Srpsku.

"Najviše su stradale Bijeljina, Šamac, Modriča, Srbac, veći dio periferije Doboja sa stanovišta proizvodnje, te još mnogo drugih opština kao što su Donji Žabar i Pelagićevo", istakao je Mirjanić.

Mirjanić je istakao da je oko polovine stočnog fonda ugroženo.

"Ministarstvo poljoprivrede je formiralo stručni tim koji daje instrukcije i pomoć svim opštinskim komisijama za procjenu štete, a 70 savjetodavaca Ministarstva je angažovano u svim opštinama radi pružanja pomoći poljoprivrednim proizvođačima da se šteta od poplava koliko-toliko ublaži", naglasio je Mirjanić.

Mirjanić je rekao da će Vlada Republike Srpske za dan-dva izaći sa cjelovitim programom aktivnosti, a Ministarstvo poljoprivrede Srpske će već sutra imati utvrđene sve elemente koji idu u pravcu saniranja stanja i obnove proizvodnje u agraru.

"Svakodnevno radimo u dva pravca, od kojih je jedan da pokušavamo zbrinuti proizvodnju koja još postoji, odnosno animalnu proizvodnju hrane, a stručne ekipe Ministarstva preduzimaju mjere, uz sjemena koja su obezbjeđena i sredstva za zaštitu bilja, na poslovima zasnivanja nove proizvodnje", zaključio je Mirjanić.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan-Batkovic

27.05.2014 09:02

Ove godine nista od prodaje povrca na pijacama.Spas vidim samo koliko toliko na prelaz u uzgajanje industriskog paradaiza i paprike.Kao prvo,mnogo je nezahtjevnije uzgajanje i sigurna je prodaja i sto je najbitnije vremenski se jos uvjek moze realizovati.Samim time mozda se spaasi i fabrika za preradu povrca "Sava"iz Bijeljine...

ODGOVORITE