Без сагласности о закону о држављанству Српске

Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске данас није постигла сагласност о Закону о држављанству Српске, који ће бити упућен Уставном суду Републике Српске на разматрање.

Република Српска 26.05.2014 | 19:07
Без сагласности о закону о држављанству Српске

Предсједник Народне скупштине Игор Радојичић рекао је да је данашња сједница имала формални карактер, јер Клуб Бошњака у Вијећу народа, као покретач заштите виталног националног интереса, није поднио ниједан амандман на овај закон, већ га је оспорио у цијелости.

"Нисмо имали предмета усаглашавања, јер није поднесен нити један амандман. Устав и Пословник Заједничке комисије прописују усаглашавање о амандманима на конкретан акт. У овом случају комисија није била у прилици да се о нечему усаглашава, јер није било амандмана на усвојени закон", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Он је појаснио да је његов лични став да образложење које је дао Клуб Бошњака има карактер расправе о оцјени уставности закона било да је ријеч о Уставу БиХ или Уставу Републике Српске, а "не карактер
објашњења повреде било чијег виталног националног интереса, јер је закон једнак за све грађане без обзира на њихову националну или вјерску припадност и не прави никакву дискриминацију".

"Овдје могу бити елементи да се покрене поступак редовне оцјене уставности пред неким од судова. Међутим, мислим да нема елемената заштите виталног националног интереса", додао је Радојичић.

Предсједавајући Клуба Бошњака у Вијећу народа Српске Мујо Хаџиомеровић рекао је да је приједлог Клуба био да се овај закон врати на разматрање Народној скупштини Републике Српске, јер би, да су
дјеловали амандмански, имали више од 50 одсто амандмана на Закон о држављанству.

"Сматрамо да Закон о држављанству Републике Српске и одлука Владе Републике Српске о пребивалишту праве бирократску препреку за велики број, прије свега, Бошњака у иностранству", сматра Хаџиомеровић.

Он је истакао да је "стални проблем Уставни суд Републике Српске и витални национални интерес", јер сви "на неки начин покушавају рећи шта је бошњачки интерес, што је неприхватљиво и недопустиво".

"Сматрамо да су излишне све оне одлуке које доноси Уставни суд Српске када покрећемо заштиту виталног националног интереса, док год не буде промијењен фамозни пословник о раду овог суда. Ми о свему овоме редовно информишемо људе на терену и припремамо их и тражимо одговоре на ова
законска насилничка рјешења када је у питању бошњачки народ", додао је Хаџиомеровић.

Народна скупштина Српске усвојила је 10. априла Закон о држављанству Републике Српске, на који је 22. априла Клуб Бошњака у Вијећу народа покренуо питање заштите виталног националног интереса.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

РЗ

26.05.2014 17:42

Веома је важно увести држављанство Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вики

26.05.2014 19:00

То И магарац зна да од тога нема ниста само празне прице И празни са станици прво да би добили дрзављанство мора бити призната као дрзава од ЕУ америке И света а то неце никад а ко зна мозда за пар године буде све под блатом пусто а народ у некој новој дрзави без милокрада

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

26.05.2014 22:10

питање дрзављанства је регулисано Дејтоном и јасно се зна бар ту ста је ција надлезност.За разлику од нпр управљања у кризама и непостојање дрзавног механизма контроле у катастрофама.Умјесто да посље свега своју енергију усмјеримо на то како да направимо функционалан систем и дрзаву по мјери свих опет упорно гурамо законе Који слузе завадјању народа пред изборе а све у циљу оцувања постојецих позиција у националним торовима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јагуар

27.05.2014 05:35

Увесцете али кад на врби роди грожде :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислилац

27.05.2014 05:59

Какво дрзављанство Репуплике Српске. Дрзављанство је дрзава којој припадас а Република Српска је Ентитет и престаните висе прице о глупостима него се окрените сада пуно вазнијим стварима.Ваљда це једном овај народ сватити да постоје два ентитета РС и Федерација а да се дрзава зове Босна и Херцеговина.

ОДГОВОРИТЕ