Bez saglasnosti o zakonu o državljanstvu Srpske

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske danas nije postigla saglasnost o Zakonu o državljanstvu Srpske, koji će biti upućen Ustavnom sudu Republike Srpske na razmatranje.

Republika Srpska 26.05.2014 | 19:07
Bez saglasnosti o zakonu o državljanstvu Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić rekao je da je današnja sjednica imala formalni karakter, jer Klub Bošnjaka u Vijeću naroda, kao pokretač zaštite vitalnog nacionalnog interesa, nije podnio nijedan amandman na ovaj zakon, već ga je osporio u cijelosti.

"Nismo imali predmeta usaglašavanja, jer nije podnesen niti jedan amandman. Ustav i Poslovnik Zajedničke komisije propisuju usaglašavanje o amandmanima na konkretan akt. U ovom slučaju komisija nije bila u prilici da se o nečemu usaglašava, jer nije bilo amandmana na usvojeni zakon", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je pojasnio da je njegov lični stav da obrazloženje koje je dao Klub Bošnjaka ima karakter rasprave o ocjeni ustavnosti zakona bilo da je riječ o Ustavu BiH ili Ustavu Republike Srpske, a "ne karakter
objašnjenja povrede bilo čijeg vitalnog nacionalnog interesa, jer je zakon jednak za sve građane bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost i ne pravi nikakvu diskriminaciju".

"Ovdje mogu biti elementi da se pokrene postupak redovne ocjene ustavnosti pred nekim od sudova. Međutim, mislim da nema elemenata zaštite vitalnog nacionalnog interesa", dodao je Radojičić.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske Mujo Hadžiomerović rekao je da je prijedlog Kluba bio da se ovaj zakon vrati na razmatranje Narodnoj skupštini Republike Srpske, jer bi, da su
djelovali amandmanski, imali više od 50 odsto amandmana na Zakon o državljanstvu.

"Smatramo da Zakon o državljanstvu Republike Srpske i odluka Vlade Republike Srpske o prebivalištu prave birokratsku prepreku za veliki broj, prije svega, Bošnjaka u inostranstvu", smatra Hadžiomerović.

On je istakao da je "stalni problem Ustavni sud Republike Srpske i vitalni nacionalni interes", jer svi "na neki način pokušavaju reći šta je bošnjački interes, što je neprihvatljivo i nedopustivo".

"Smatramo da su izlišne sve one odluke koje donosi Ustavni sud Srpske kada pokrećemo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, dok god ne bude promijenjen famozni poslovnik o radu ovog suda. Mi o svemu ovome redovno informišemo ljude na terenu i pripremamo ih i tražimo odgovore na ova
zakonska nasilnička rješenja kada je u pitanju bošnjački narod", dodao je Hadžiomerović.

Narodna skupština Srpske usvojila je 10. aprila Zakon o državljanstvu Republike Srpske, na koji je 22. aprila Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

РЗ

26.05.2014 17:42

Веома је важно увести држављанство Републике Српске.

ODGOVORITE
Name

Viki

26.05.2014 19:00

To I magarac zna da od toga nema nista samo prazne price I prazni sa stanici prvo da bi dobili drzavljanstvo mora biti priznata kao drzava od EU amerike I sveta a to nece nikad a ko zna mozda za par godine bude sve pod blatom pusto a narod u nekoj novoj drzavi bez milokrada

ODGOVORITE
Name

komentar

26.05.2014 22:10

pitanje drzavljanstva je regulisano Dejtonom i jasno se zna bar tu sta je cija nadleznost.Za razliku od npr upravljanja u krizama i nepostojanje drzavnog mehanizma kontrole u katastrofama.Umjesto da poslje svega svoju energiju usmjerimo na to kako da napravimo funkcionalan sistem i drzavu po mjeri svih opet uporno guramo zakone Koji sluze zavadjanju naroda pred izbore a sve u cilju ocuvanja postojecih pozicija u nacionalnim torovima

ODGOVORITE
Name

Jaguar

27.05.2014 05:35

Uvescete ali kad na vrbi rodi grožde :)

ODGOVORITE
Name

mislilac

27.05.2014 05:59

Kakvo drzavljanstvo Repuplike Srpske. Drzavljanstvo je drzava kojoj pripadas a Republika Srpska je Entitet i prestanite vise price o glupostima nego se okrenite sada puno vaznijim stvarima.Valjda ce jednom ovaj narod svatiti da postoje dva entiteta RS i Federacija a da se drzava zove Bosna i Hercegovina.

ODGOVORITE