Ванредно стање док сви у дистрикту не буду безбједни

Ванредна ситуација трајаће у Брчко дистрикту све док не буде безбједно становништво на цијелом његовом подручју, рекао је градоначелник Брчког Анто Домић на данашњој ванредној сједници Владе дистрикта.

 

Република Српска 26.05.2014 | 21:20
Ванредно стање док сви у дистрикту не буду безбједни

Ниво воде у кориту ријеке Саве на подручју дистрикта, како је саопштено на сједници, опаоје у односу на јуче за двадесетак центиметара.


На сједници, којој је присуствовала и министар за заштиту животне средине и туризам Федерације БиХ /ФБиХ/ Бранка Ђурић, градоначелник Домић упознао је Ђурићеву о томе да се предузимају све неоходне мјере да би се предуприједило избијање епидемије заразних болести, као и да су успостављени санитарни пунктови на улазу и излазу у поплављена насеља Крепшић и Вучиловац.

"Најважније је да од 17. априла до данас, колико траје елементарна непогода, у дистрикту није било ни смртно страдалих ни повријеђених. Ова катастрофа показала је да је неопходан јединствен и координисан систем у праћењу водостаја ријеке Саве у цијелој дужини њеног тока", истакао је Домић.


Ђурићева је обећала помоћ дистрикту у запрашивању комараца из ваздуха, као и стручну помоћ у отклањању штета од поплаве. Шеф Одјељења Владе дистрикта за здравство и остале услуге Анђа Николић саопштила је на сједници да је епидемиолошка ситуација на подручју дистрикта стабилна и под контролом.

Настава у свим основним и средњим школама на подручју дистрикта настављена је данас, изузев у основној школи у Крепшићу. Шеф Владиног одјељења за образовање Момчило Пољић рекао је да неће бити надокнаде изгубљених часова и додао да ће данас да бити ријешен проблем у вези са превозом средњошколаца из приградског насеља Грбавица у град.

С обзиром да су брчански ресторани престали да испоручују храну привремено смјештенима у просторијама Гимназије "Васо Пелагић", на сједници је закључено да је најприхватљивије рјешење да 42 преосталих у том прихватилишту користе услуге ресторана Економске школе која им је у непосредној близини.

На приједлог Одјељења за јавни регистар, Влада дистрикта је на данашњој ванредној сједници донијела одлуку да се из средстава резерви финансира израда нових личних докумената грађанима стално настањеним на подручју дистрикта који су у елементарној непогоди која их је задесила изгубили било који од личних докумената, за шта ће им бити потребна само потврда Црвеног крста о садашњем статусу.

Коментари / 0

Оставите коментар