Vanredno stanje dok svi u distriktu ne budu bezbjedni

Vanredna situacija trajaće u Brčko distriktu sve dok ne bude bezbjedno stanovništvo na cijelom njegovom području, rekao je gradonačelnik Brčkog Anto Domić na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade distrikta.

 

Republika Srpska 26.05.2014 | 21:20
Vanredno stanje dok svi u distriktu ne budu bezbjedni

Nivo vode u koritu rijeke Save na području distrikta, kako je saopšteno na sjednici, opaoje u odnosu na juče za dvadesetak centimetara.


Na sjednici, kojoj je prisustvovala i ministar za zaštitu životne sredine i turizam Federacije BiH /FBiH/ Branka Đurić, gradonačelnik Domić upoznao je Đurićevu o tome da se preduzimaju sve neohodne mjere da bi se preduprijedilo izbijanje epidemije zaraznih bolesti, kao i da su uspostavljeni sanitarni punktovi na ulazu i izlazu u poplavljena naselja Krepšić i Vučilovac.

"Najvažnije je da od 17. aprila do danas, koliko traje elementarna nepogoda, u distriktu nije bilo ni smrtno stradalih ni povrijeđenih. Ova katastrofa pokazala je da je neophodan jedinstven i koordinisan sistem u praćenju vodostaja rijeke Save u cijeloj dužini njenog toka", istakao je Domić.


Đurićeva je obećala pomoć distriktu u zaprašivanju komaraca iz vazduha, kao i stručnu pomoć u otklanjanju šteta od poplave. Šef Odjeljenja Vlade distrikta za zdravstvo i ostale usluge Anđa Nikolić saopštila je na sjednici da je epidemiološka situacija na području distrikta stabilna i pod kontrolom.

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području distrikta nastavljena je danas, izuzev u osnovnoj školi u Krepšiću. Šef Vladinog odjeljenja za obrazovanje Momčilo Poljić rekao je da neće biti nadoknade izgubljenih časova i dodao da će danas da biti riješen problem u vezi sa prevozom srednjoškolaca iz prigradskog naselja Grbavica u grad.

S obzirom da su brčanski restorani prestali da isporučuju hranu privremeno smještenima u prostorijama Gimnazije "Vaso Pelagić", na sjednici je zaključeno da je najprihvatljivije rješenje da 42 preostalih u tom prihvatilištu koriste usluge restorana Ekonomske škole koja im je u neposrednoj blizini.

Na prijedlog Odjeljenja za javni registar, Vlada distrikta je na današnjoj vanrednoj sjednici donijela odluku da se iz sredstava rezervi finansira izrada novih ličnih dokumenata građanima stalno nastanjenim na području distrikta koji su u elementarnoj nepogodi koja ih je zadesila izgubili bilo koji od ličnih dokumenata, za šta će im biti potrebna samo potvrda Crvenog krsta o sadašnjem statusu.

Komentari / 0

Ostavite komentar